Zece licee din judetul Bihor s-au intrecut in concursul regional „Şcoala fără violenţă” (FOTO)
Educatie

Zece licee din judetul Bihor s-au intrecut in concursul regional „Şcoala fără violenţă” (FOTO)

Miercuri, 5 martie a.c., la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Municipiul Oradea s-a desfășurat etapa judeţeană a concursului regional cu tematică preventivă „Şcoala fără violenţă”, adresat elevilor de liceu, organizat de poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Bihor în colaborare cu reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor şi cu cei ai Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”.

Prin intermediul acestui proiect educaţional organizatorii şi-au propus să sporească nivelul de siguranţă a elevilor în spaţiul public şi privat, provocându-i să înveţe în mod creativ. Liceenii participanţi s-au implicat activ în elaborarea unor piese de teatru cu mesaj preventiv, pe care, ulterior, le-au transpus pe scenă, în spectacole destinate propriilor colegi. În acelaşi context, elevii şi profesorii participanţi au dezbătut cu poliţiştii de prevenire bihoreni subiecte precum siguranţa în mediul virtual, hărţuirea on-line sau importanţa protejării datelor cu caracter personal pentru a preveni victimizarea.       

În cadrul concursului „Şcoala fără violenţă”, elevii au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente.

Peste 120 de elevi și profesori organizaţi în 11 echipaje din cadrul unor instituţii de învăţământ liceale din Judeţul Bihor, respectiv municipiul Oradea, municipiul Beiuș, Ștei, Șuncuiuș, Dobreşti, Vadu Crişului au concurat pentru a-şi dovedi cunoştinţele în materie de prevenire a violenţei în mediul şcolar.

În cadrul concursului, elevii, constituiți în echipaje a câte maxim cinci adolescenți, au avut posibilitatea să abordeze într-un mod original recomandările poliţiştilor, prin combinarea educaţiei cu arta teatrală, pentru a transmite un mesaj de impact vis-a-vis de prevenirea manifestărilor violente. Prin intermediul acestui concurs, elevii au putut aborda problematici specifice propriei generaţii, devenind astfel mai conştienţi şi mai responsabili, atât faţă de propria conduită, cât şi la comportamentul colegilor sau prietenilor lor, fiind capabili să discearnă şi, astfel, să evite anumite riscuri.

Competiţia a constat în parcurgerea a două probe, respectiv un moment artistic și realizarea unui eseu cu teme din domeniul prevenirii criminalității.

Prima probă, momentul artistic, a constat în demonstraţii de dans, muzică, sport sau scurte scenete, care au surprins efectele nocive ale cyberbulling-ul şi violenţa le au asupra adolescenţilor, indiferent de formele de manifestare. Cu multă creativitate, liceenii participanţi au identificat metode şi soluţii de a contracara aceste manifestări, atâît în mediul virtual, cât şi în viaţa de zi cu zi.

Expresivitatea, originalitatea, legătura conţinutului cu tema, precum şi alte asemenea criterii, i-au animat pe elevi într-o strânsă luptă pentru locurile fruntaşe. Emoționați, nerăbdători să urce pe scenă, dar și îmbrăcați spectaculos, elevii au folosit atât limbajul verbal, cât și cel nonverbal pentru a-și transmite cât mai eficient mesajele de prevenire a violenței, utilizând și fond muzical adecvat, astfel încât să încânte auditoriul. 

Realizarea unui eseu preventiv a fost cea de-a doua probă în care au fost implicați elevii de liceu. În cadrul celei de a doua probe, liceenii au avut ocazia să îşi exprime în mod creativ părerea cu privire la formele de manifestare a violenţei, au reliefat cauzele producerii acestui fenomen şi au încercat să ofere soluţii, eseurile realizate de aceştia constituind adevărate lecţii pentru colegii lor.

Concursul a fost urmărit şi evaluat de un juriu format din psihologi, coregrafi, reprezentanţi ai Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Palatului Copiilor din municipiul Oradea și reprezentanţi ai unor O.N.G. – uri din Oradea.  Mesaje precum „Forța e slăbiciune, nu putere!” , „Împreună, luăm atitudine!”, „Bătaia nu face legea!” ,,O persoană nu se folosește, se prețuiește!”, „Combaterea violenței? E în tine însuți!”, „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!” au fost promovate de elevi în cadrul concursului (anexăm foto).

În urma parcurgerii probelor din concurs, premiul I a revenit echipajului format din elevii Liceului Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea, locul al – II – lea a fost adjudecat de echipa Colegiului Național „Iosif Vulcan” Oradea , iar echipajul de la Liceul  Tehnologic Nr. 1  Dobreşti s-a clasat pe locul al III – lea.

De asemenea, au fost acordate şi două mențiuni, echipei Colegiului Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului şi celei a Liceului Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş” din municipiul Beiuș.

Totodată, au fost acordate și două premii speciale, pentru „Cel mai bun eseu”, obţinut de echipajul de la Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea și Premiul special pentru „Cea mai bună interpretare”, obţinut de elevii Colegiului Național „Avram Iancu” Ștei.

Ehipajele de elevi și profesori care au participat la concurs, abordând în mod conștient, responsabil și creativ problematica prevenirii violenței în școli și care au prezentat în mod artistic propria viziune cu privire la formele de manifestare ale violenței și modalitățile de abordare a luptei împotriva violenței sunt: 

  1. Liceul Tehnologic Sanitar „Vasile Voiculescu” Oradea: 
  • Titlul scenetei prezentate: „Forța e slăbiciune, nu putere!”
  • Cadre didactice: Stroie Ramona, Țiț Gabriela
  • Elevii participanţi: Baciu Șerban, Buzle Marcus, Urs Arian, Mag Antonio, Chirilă Paula, Siladi Milena.
  1. Colegiul Tehnic ”Constantin Brâncuși” Oradea:
  • Titlul scenetei prezentate : „A fost odată…”
  • Cadrele didactice: Gale Monica, Mezei Ana-Maria
  • Elevii participanţi: Dan Ana-Maria, Băgenac Georgiana Denisa, Pontoș Teodora Nicoleta, Solar Mihai Darius, Demeter Daniel.
  1. Colegiul Tehnic Nr. 1 Vadu Crișului:
  • Titlul scenetei prezentate: „Violența în familie!”
  • Cadrele didactice: Miere Claudia
  • Elevii participanţi: Barbaric Larisa, Bica Cristina, Ardelean Cătălin, Mehesz-Gheiti Robert, Pali Dacian.
  1. Colegiul Tehnic „Traian Vuia” Oradea:
  • Titlul scenetei prezentate: „Inimi de hârtie”
  • Cadrele didactice: Vîlceanu Daniela, Bochiș Nadia, Olar Cristinco, Lăcătușu Simona
  • Elevii participanţi: Pavel Paul, Gazsi Sandor, Cârpaciu Cristina, Ardelean Maria, Pantiș Alexandra
  1. Liceul Vocațional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş” din municipiul Beiuș: 
  • Titlul scenetei prezentate: „Împreună, luăm atitudine!”
  • Cadrele didactice:  Purtan Sorina
  • Elevii participanţi: Ile Lorena, Indrei Alexandra, Bodin Maria, Gudiu Alexandru, Ciupa Vlad, Nastor Ariana, Simu Flaviu, Adajii Diana.
  1. Colegiul Național „Iosif Vulcan” Oradea:
  • Titlul scenetei prezentate: „Bătaia nu face legea!”
  • Cadrele didactice: Mincău Dana, Crăciun Alexandrina, Vaida Cristina
  • Elevii participanţi: Bodog Bogdana, Vidican Ioana, Borși Dominika, Moisi Danesa.
  1. Liceul Tehnologic Nr. 1  Dobreşti:
  • Titlul scenetei  prezentate: ,,Viața ca o … telenovelă!”
  • Cadre didactice: Soca Lavinia
  • Elevii participanţi: Seican Andreea Ioana, Popa Gabriel Natanael, David Octavian Pavel.
  1. Liceul Teoretic „Lucian Blaga” Oradea:
  • Titlul scenetei prezentate: ,,O persoană nu se folosește, se prețuiește!”
  • Cadrele didactice: Prof. Trempe Ioana
  • Elevii participanţi: Bârda Andreea, Dumiter Alexandra, Mughiuruș Cristian, Pantea Dilara, Pereș Diana.
  1. Colegiul Național „Avram Iancu” Ștei:
  • Mesajul transmis la secțiunea scenetă: „Combaterea violenței? E în tine însuți!”
  • Cadrele didactice: Zaha Mihaela, Rusu Inga
  • Elevii participanţi: Mihuța Cristina, Sere Ariana, Fericean Răzvan – Mihai, Petrugan Adrian, Olar Lucian.
  1. Liceul Tehnologic Nr. 1 Suncuiuș: 
  • Titlul scenetei: „Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!”
  • Cadre didactice: Straton Monica, Haragoș Bogdana
  • Elevii participanţi: Ardelean Alexandru, Manea Roxana, Pașcalău Delia, Coste Ramona, Indrei Andrada.
  1. Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” Oradea:
  • Titlul scenetei prezentate: „Şcoala fără agresivitate
  • Cadre didactice: Timofte Camelia, Daniela Marinău, Ionela Belbe
  • Elevii participanţi: Băican Rebeca, Piscoi Dina, Trifa Georgiana, Sușca Andrei, Balota Răzvan.
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News