Weekend canicular la Oradea. Indicele de disconfort termic va depasi pragul de 80 de unitati
Vremea

Weekend canicular la Oradea. Indicele de disconfort termic va depasi pragul de 80 de unitati

Administratia Nationala de Meteorologie ne informeaza ca, pentru intervalul 14-16 iunie 2019, in Oradea, vremea va deveni caniculara, pe fondul unui cer mai mult senin, iar indicele de confort termic va depasi 80 de unitati.

Vineri, vremea va fi frumoasa si calda, cu o maxima de 33ºC si o minima de 19ºC. La oerele amiezii indicele de disonfort termic ar putea deasi pragul de 80 de unitati. Vantul va sufla slab, din sector estic.

Sambata, vremea va deveni caniculara cu o temperatura maxima de 34ºC si o temperatura resimtita de 38ºC. In aceste conditii indicele de temperatura umezeala va depasi pragul de 80 de unitati, sporind senzatia de zapuseala.. Noaptea temperatura aerului nu va cobori sub 20ºC.

Duminica, vremea va ramane caniculara, cu maxima ce va urca, la amiaza, la 34ºC. Minima din cursul noptii va cobori la 21ºC. In cursul dupa amiezii sunt sanse sa se semnaleze ploi torentiale si descarcari electrice, insotite de intensificari ale vantului si grindina. 

Recomandari in caz de canicula:
 • Să consume cel puțin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe sau legume) care nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Foarte bune sunt ceaiurile de mentă, soc, mușețel, sunătoare, urzici, ceaiul verde sau negru, călduțe sau la temperatura camerei, ușor îndulcite.
 • Alimentația trebuie să fie una ușoară, să conțină alimente proaspete, fără prea multe calorii – sunt recomandate carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele precum și cât mai multe fructe și legume proaspete care, prin apa, sărurile minerale și vitaminele pe care le conțin, asigură în mod constant hidratarea organismului.
 • Trebuie acordată o atenție deosebită modului de preparare, păstrare și consum al alimentelor, în special celor preparate, în caz contrar există risc de toxiinfecții alimentare. Temperaturile ambiante mai ridicate pot determina alterarea mai rapidă a alimentelor dacă nu sunt păstrate, după preparare, la temperaturi ≤4 grade Celsius (în frigider).
 • Să evite sau să limiteze consumul de grăsimi, dulciuri concentrate, alcool, tutun și cafea.
 • Să stea cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră.
 • Să evite activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele) și ieșirile în aer liber între orele 10-18. Este indicat ca plimbările să se facă dimineața și seara.
 • Dacă este absolut necesară ieșirea în oraș, persoanele trebuie să staționeze sau să meargă mai mult prin zonele cu umbră și să își protejeze capul, fața și ochii cu ajutorul unei pălării și a ochelarilor de soare. Cu această ocazie trebuie purtate haine de culoare deschisă, subțiri, comode; de preferat sunt cele din in și bumbac; trebuie evitate hainele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aibă la îndemână o sticlă cu apă pentru hidratarea continuă a organismului.
 • În interiorul locuinței trebuie să stea în camerele cele mai răcoroase. Trebuie folosite draperiile sau jaluzelele în camerele expuse soarelui. Ferestrele trebuie menținute închise atâta timp cât temperatura exterioară este mai mare decât cea din interior (aproximativ până la lăsarea serii); trebuie deschise noaptea și dimineața devreme, pentru a se crea curenți de aer care scad temperatura interioară a locuinței.
 • Aparatele de aer condiționat trebuie întreținute periodic (inclusiv dezinfectarea, curățarea sau înlocuirea filtrelor de aer) pentru a evita răspândirea unor germeni patogeni responsabili de sinuzite, otite, rinite, bronșite. 
 • Părinților li se recomandă să nu lase copiii în interiorul vehiculelor parcate la soare și să evite drumurile pe distanțe lungi cu aceștia, ca pasageri, în mașinile fără climatizare.
 • Trebuie evitată total expunerea la soare (plaja), chiar de către persoanele sănătoase, între orele 11-16, când razele soarelui sunt foarte puternice. La plajă trebuie asigurată protecția capului, a ochilor, a buzelor. Persoanele care suferă de afecțiuni ale pielii trebuie să solicite sfatul medicului înainte de a se expune la soare.
 • Persoanele cu afecțiuni cronice trebuie să respecte întocmai recomandările medicale și să urmeze cu strictețe tratamentul prescris de medic.

La apariția primelor semne de boală, atât ca urmare a temperaturilor ridicate, recomandăm populației să se adreseze serviciilor medicale pentru diagnostic și tratament iar în cazuri de urgență poate fi apelat Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112.