VIZITA REPREZENTANȚILOR ACADEMIEI MAGHIARE DE STIINȚE LA CETATE
Stiri Oradea

VIZITA REPREZENTANȚILOR ACADEMIEI MAGHIARE DE STIINȚE LA CETATE

noriel.ro

In data de 26 februarie la Muzeul Orașului Oradea- Complex Cultural, din Cetatea Oradiei a avut loc vizita directorului general al Bibliotecii și Centrului de Informare al Academiei Maghiare de Științe, DSc. Monok István, cunoscut istoric și autor de lucrări stiințifice împreună cu directorul adjunct, doaman Gaálné Kalydy Dóra. Vizita lor este legată de expoziția itinerantă aflată la Muzeul Orasului, intitulată – Viața la curtea Regelui Matia Corvin. Un modul din expoziție:  Stele și Constelații- Științele în curtea lui Mata Corvinul a fost realizată de către  Biblioteca și Centrul de Informare al Academiei Maghiare de Științe.

În cadrul vizitei a fost organizată o întâlnire sub egida: Științele în curtea lui Matia Corvinul, episcopul de Oradea. La eveniment au participat organizatorii expoziției temporare Palotás Erika, directorul Reneszánsz Panoptikum Srl. împreună cu Imre Olga, proiectant si designer de expoziții. La întâlnire au perticipat specialiștii instituțiilor de cultură orădene (Ioan Horga, decanul Facultății de Istorie, Universitatea din Oradea, reprezentanții Bibliotecii Universității din Oradea, doamna Ligia Mirișan, directorul Bibliotecii Județene Gheorghe Sincai – Bihor,  Lakatos Balla Attila, istoric din partea Episcopiei Romano- Catolice, Emődi András, arhivar, istoric, Episcopia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catoliocă Oradea, doamna Rodica Indig, consilier cultural, Péter I. Zoltán, istoric, scriitor, consilier județean, domnul Alexandru Pop, istoric) și nu în ultimul rând specialiștii muzeului orașului Oradea.

Gazda evenimentului a fost Angela Lupșea, director al Muzeul Orașului Oradea- Complex Cultural. În urma unui contract de parteneriat semnat între cele două instituții se vor derula proiecte propuse pentru viitorul apropiat cum sunt: expoziția dedicată fotografului orădean Mezey Lajos, expoziție de grafică cu tema Oradea și o expoziție de hărți vechi.

decathlon.ro