Veste buna! Primariile pot imprumuta bani de la Trezoreria Statului, pentru cofinantarea propriilor proiecte
National

Veste buna! Primariile pot imprumuta bani de la Trezoreria Statului, pentru cofinantarea propriilor proiecte

noriel.ro

Astazi seara, in sedinta de guvern, s-a stabilit ca unitățile administrativ-teritoriale (primariile – n.r.) pot solicita, în cursul anului 2017, contractarea de împrumuturi cu dobândă din venituri din privatizare, înregistrate în contul curent general al Trezoreriei statului, în limita sumei de 500 de milioane de lei, anunta Guvernul, intr-un comunicat

Asta dupa ce, in urma cu cateva saptamani Vicepremierul Sevil Shhaideh, anunta ca: “Nu mai sunt bani, pentru ca plafonul de imprumut de la nivel national a fost epuizat”.

Sumele vor putea fi folosite pentru asigurarea prefinanțării/cofinanțării proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile din perioada 2014-2020, potrivit unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Executiv, la propunerea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, se mai arata in comunicatul guvernului

decathlon.ro

Dobânda la care se vor putea împrumuta este ROBOR la 3 luni plus o marjă de 3,5 puncte procentuale, care rămâne fixă pe toată perioada de derulare a împrumutului. Perioada de rambursare este de până la 20 de ani, cu posibilitatea rambursării anticipate.

Măsura a fost luată pentru a sprijini  autoritățile administrației publice locale să deblocheze proiecte finanțate din fonduri externe nerambursabile. În prezent, mai multe proiecte derulate de autoritățile locale înregistrează întârzieri sau chiar se află în blocaj, ca urmare a lipsei de resurse financiare în bugetele locale care să asigure cota de 2% cofinanțare proprie.

Nefinalizarea proiectelor poate duce la restituirea către Comisia Europeană a sumelor deja decontate în cadrul proiectelor.

Întrucât vizează cofinanțarea proiectelor europene, împrumuturile nu intră în calculul plafonului prevăzut de  Legea nr. 5/2017 drept limită maximă până la care se pot împrumuta unitățile/subdiviziunile administrativ- teritoriale în cursul anului 2017.