Valorile si traditiile bihorene promovate de 100 de elevi de la scolile din judetul Bihor
Educatie

Valorile si traditiile bihorene promovate de 100 de elevi de la scolile din judetul Bihor

100 de elevi si profesori de la scoli din Vadul Crisului,  Beiuș, Oșorhei si Oradea, s-au întâlnit ieri, 23.02.2018, pentru a promova “Valorile și Tradițiile Bihorene” de Dragobete. Gazdă  acestui eveniment a fost Liceul Tehnologic Sanitar ”Vasile Voiculescu” din Oradea.

Scolile implicate în proiectul județean “Valori și Tradiții Bihorene“, proiect inițiat de doamna profesor Angela Bungău de la Școala “Avram Iancu“ din Oradea, sunt: Școala Gimnazială “Aurel Pop” din Oșorhei, Liceul Tehnologic Sanitar “Vasile Voiculescu“ din Oradea, Colegiul Național “Samuil Vulcan“ din Beius, Colegiul Tehnic ”Trăian Vuia“ din Oradea și Liceul Tehnologic Nr.1 din Vadu Crișului.

Activitatea s-a desfășurat având ca temă iubirea. Pe lângă momentele artistice deosebite pregătite de fiecare școala  și invitatul special Andrei Corb, a avut loc și un concurs ”Dragobete și aleasa lui“. Perechile participante au trebuit să își prezinte portul popular, să iși arate îndemânarea în ale gospodariei, să identifice anumite obiecte  folosite în  munca la țară, să iși arate talentul dansului popular.

Juriul a fost format din reprezentanții școlilor partenere, iar președinte juriului, indrăgitul cântăreț de muzică populară Ciprian Zopota,  a desemnat castigatorii, astfel :

 Elevii de la C.N. ,,Samuil Vulcan” Beiuș: Sărac Rareș și Bronț Maria au obținut premiul I, pentru prezentarea inedită a costumului popular din Bihor. Perechea formată din  Pavel Paul și Cârpaciu Cristina, de la C.T. ,,Traian Vuia” a reușit să obțină premiul I, la secțiunea pantomimă, cei de la Scoala Gimnazială ,,Aurel Pop” Oșorhei: Kovacs Romeo și Ghiurău Andrada și-au dovedit abilitățile practice, revendicând premiul I la această secțiune. Proba de perspicacitate le-a adus premiul I, elevilor Zenecan Șerban și Luncan Alexia de la Școala Gimnazială ,,Avram Iancu”, iar câștigătorii probei de dans au fost elevii Chira Vlad și Vandici Larisa, de la C. T. Nr.1 Vadu Crișului.

Titlul: “Dragobete și aleasa lui” a fost oferit perechii formate din Ianța Răzvan și Tirla Natalia, de la Liceul Tehnologic Sanitar ,,Vasile Voiculescu”.

Valori si traditii bihorene

Coordonatorii proiectului: prof. Bungău Angela, prof. Stroie Ramona, prof. Țiț Gabriela, prof. dir. Mohuț Adrian, prof. Tocuț Mirela, prof. dir. adj. Ținc Ioan, prof. Lăcătușu Simona și prof. Olar Cristina își propun și în  activitățile următoare să dezvolte interesul elevilor față de obiceiurile și tradițiile locale, cât și promovarea acestora în rândul tinerilor din județ.