USR Bihor vrea echipa de fotbal la Oradea din banii oradenilor si anunta o dezbatere publica
Politica

USR Bihor vrea echipa de fotbal la Oradea din banii oradenilor si anunta o dezbatere publica

Ieri, ultima echipă de fotbal din Bihor care juca în eșalonul doi a fost mutată, sustine USR Bihor intr-un comunicat remis la redactie si propune infiintarea unei echipe de fotbal la Oradea, sustinuta de la bugetul local, din banii oradenilor.

USR Bihor aduce în dezbatere un plan de salvare/revigorare a fotbalului din Bihor în trei pași la îndemâna autorităților județene și locale, fără un impact bugetar prohibitiv, anunta acestia.

  1. Înființarea unei academii de fotbal la Oradea care să pregătească aproximativ 250 de tineri fotbaliști locali, din grupe de vârsta diferite și să livreze fotbaliști mai ales echipei locale. Această academie se va baza pe centre de copii și juniori din opt centre județene: Aleșd, Beiuș, Marghita, Salonta, Ștei, Valea lui Mihai, Vașcău, Săcueni.
  2. Recuperarea numelui, siglei și a palmaresului FC Bihor, susținerea financiară a echipei începând din liga a V-a până în liga a II-a, într-un orizont de timp de aproximativ 7 ani, și promovarea tinerilor fotbaliști bihoreni pe care îi va produce academia de fotbal din Oradea. Ulterior partea privată a societății poate prelua povara financiară suplimentară pentru Liga I-a, fie prin antreprenori privați, fie prin fenomenul socios.
  3. Demararea de urgență a procedurii pentru construirea unei noi arene moderne de fotbal de către Compania Națională de Investiții.

Pe lângă faptul că fotbalul este un fenomen social important, măsurile propuse pot ajuta, pe termen mediu și lung, la crearea și consolidarea brandului orașului, creșterea notorietății pentru oraș dar și a numărului de copii și juniori legitimați, de la 1300 la 3000, scăderea sedentarismului și obezității infantile, construirea spiritului de echipă și a empatiei în rândul tinerilor, îmbunătățirea stării de sănătate a populației, creșterea sectorului privat din domeniul sportului,  generarea unei infrastructuri pentru sport dar și pentru alte evenimente culturale și de divertisment.” a declarat Alin Pușcău, membru în Biroul Județean și responsabil de strategiile locale pentru tineret și sport al USR Bihor.

În perioada următoare USR Bihor va organiza o dezbatere publică deschisă la care vor fi invitați câți mai mulți dintre cei implicați în fenomen, dezbatere privind sportul bihorean, în general, și fotbalul bihorean, în special.

Chiar dacă, privind pe termen scurt, pentru mulți poate părea o propunere lipsită de importanță sau de prioritate în comparație cu alte probleme pe care le întâmpină comunitățile din România, USR Bihor consideră că abordarea trebuie făcută pe termen lung și mediu, beneficiile sociale, pentru tineri, pentru sănătate și educație fiind consistente.