Universitatea din Oradea şi Academia Forţelor Terestre din Sibiu, parteneriat pentru formarea ofiţerilor de artilerie şi topografie militară
Educatie

Universitatea din Oradea şi Academia Forţelor Terestre din Sibiu, parteneriat pentru formarea ofiţerilor de artilerie şi topografie militară

Universitatea din Oradea a anunţat marţi, 18 februarie 2025, un parteneriat strategic cu Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu” din Sibiu. Colaborarea dintre cele două instituţii academice va permite formarea viitorilor ofiţeri de artilerie şi topografie militară prin Departamentul de Cadastru al Facultăţii de Construcţii, Cadastru şi Arhitectură.

Ne bucurăm să avem alături de noi un exponent al excelenţei academice româneşti, generalul de brigadă prof. univ. dr. ing. Ghiţă Bârsan, comandantul rector al Academiei Forţelor Terestre din Sibiu”, a declarat conf. univ. dr. Aurel Căuş, preşedinte al Senatului Universităţii din Oradea, cu ocazia ceremoniei de acordare a titlului de Doctor Honoris Causa generalului Bârsan.

Laudatio a fost rostit de rectorul Universităţii din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, care a subliniat contribuţia remarcabilă a generalului Bârsan la dezvoltarea educaţiei militare din România. „Această distincţie este o recunoaştere a valorii incontestabile a activităţii sale şi a prestigiului civic de care se bucură, atât la nivel naţional, cât şi internaţional”, a spus rectorul Bungău.

Generalul Bârsan, doctor inginer şi profesor universitar la Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, a fost ales rector al Academiei Forţelor Terestre din Sibiu în 2011. Sub conducerea sa, instituţia a fost transformată „într-o universitate bazată pe cunoaştere”, consolidându-şi poziţia în sistemul academic românesc. De asemenea, este autor a 31 de cărţi şi lucrări de specialitate, a peste 120 de studii ştiintifice şi posesorul a trei brevete de invenţie în domeniul micro-roboţilor şenilaţi de uz militar.

Prin acest parteneriat cu Universitatea din Oradea, ne dorim să oferim o formare solidă pentru viitorii ofiţeri de artilerie şi topografie militară, pregătindu-i pentru provocările actuale şi viitoare„, a declarat generalul Bârsan. El a evidenţiat, de asemenea, eforturile depuse pentru internaţionalizarea Academiei Forţelor Terestre din Sibiu, menţionând crearea Forumului Internaţional Militar, care a ajuns la 26 de instituţii membre.

Rectorul Universităţii din Oradea a subliniat că acest parteneriat reprezintă doar un prim pas într-o colaborare mai amplă în domeniul educaţiei militare. „Vom colabora continuu, valorificând expertiza şi diversitatea academică a universitatilor noastre pentru a forma ofiţeri bine pregătiţi şi adaptaţi cerinţelor actuale„, a adăugat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.

Evenimentul s-a încheiat cu un mesaj de speranţă din partea conf. univ. dr. Aurel Căuş: „Vă doresc o carieră academică plină de realizări, dar îmi doresc şi ne doresc să nu fie nevoie să aplicăm, niciodată, ceea ce aţi învăţat şi ce aţi predat viitorilor ofiţeri”.

Ne găsiți și pe Google News