Uniunea Femeilor din Bihor a organizat o actiune de ecologizare in Oradea si Tileagd
Stiri Oradea

Uniunea Femeilor din Bihor a organizat o actiune de ecologizare in Oradea si Tileagd

În perioada 31 Octombrie.2018 – 02.Noiembrie.2018 Uniunea Femeilor din Bihor a organizat o acțiune de curățare a județului Bihor, în Oradea și comuna Tileagd.

Acestă inițiativă, Green Network Romania, a fost organizată de Uniunea Femeilor din Bihor, prin vice-președinta departamentului de tineret, ing. Georgies Hajnalka Annamaria, împreună cu președinta Ana Pop, președinta onorifică Miorița Săteanu și psihologul dr. Alin Crețu. Proiectul Green Network Romania s-a desfășurat în 3 locații din România: Oradea, Arad și Comănești.

Scopul nostru prin această campania  a să tragem un semnal de alarmă in vederea rezolvarii ambalajelor de băuturi, ca pet-uri, doze etc. Acestea ar trebui colectate selectiv si returnate intr-un cadru legal, asa cum se procedeaza deja in majoritatea staleor UE.

Obiectivul principal al acțiunii din Oradea a fost colectarea deșeurilor abandonate, din județ și de-a lungul Crișului Repede.

           Obiectivul secundar al acțiunii a fost educarea civică a elevilor prin conștientizarea importanței colectării selective și a menținerii mediului înconjurător la un standard de salubritate European, respectiv îndemnarea lor la activitățile de voluntariat, care au ca scop creșterea calității vieții în comunitate. 

Clasele de elevi participante, au dovedit multă dăruire în realizarea scopului proiectului, iar atitudinea lor a scos în evidență faptul că au înţeles misiunea lor, atât în timpul acțiunii cât și ca viitori propovăduitori – transmiţători ai acestei lecţii practice de educație civică in familiile lor, precum si  în comunităţile din care aparţin.

            Spiritul de participare a fost animat și întreţinut pe tot parcursul acțiunii de către invitații noștri din Germania și Marea Britanie, în special de către cântărețul Leo care a oferit cu pasiune elevilor melodia compusă pentru acest proeict ca “lait motiv” al motivaţiei si participării efective, fără reţinere, la derularea proiectului.

La fiecare acțiune, voluntarii au completat și un chestionar, iar rezultatul a fost pozitiv, participanții fiind  încântați de acțiune, dorindu- și să mai participe și pe viitor la alte acțiuni ; sunt de acord cu introducerea unui sistem de depozit/garanții și i-ar motiva o garanție între 50 bani și 2 Ron. In urma acestei actiuni am colectat 1,5 tone de deseuri iar cele mai mari procente sunt reprezentate de deseurile de plastic 80%, 15 % doze si cele de sticla 5%.

Sincere mulţumiri unităţilor de învățământ, cadrelor și în special eleviilor de la: Colegiul Economic „Partenie Cosma”; Liceul Greco-Catolic “Iuliu Maniu”; Liceul Teologic Penticostal “Betel”; Colegiul Tehnic „Constantin Brâncuşi”; Centrul Școlar de Educaţie Incluzivă Orizont, Structura Centrul Școlar de Educaţie Incluzivă nr.1 Tileagd; Școala Gimnazială nr.1 Tileagd, care au participat și au fost alături de noi la derularea în cele mai bune condiţii al proiectului.

loading...