Unirea Principatelor Romane omagiata maine la Oradea in Piata Unirii
Stiri Oradea

Unirea Principatelor Romane omagiata maine la Oradea in Piata Unirii

Marți, 24 ianuarie 2023, începând cu ora 12:00, va avea loc ceremonia militară prilejuită de Ziua Unirii Principatelor Române.

Evenimentul se va desfășura la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii – Oradea, după următorul program:
 
  • 12:00-12:02 – Întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului și salutul drapelului de luptă
  • 12:02-12:05 – Intonarea Imnului Național al României
  • 12:05-12:20 – TE DEUM oficiat de preotul capelan al Penitenciarului Oradea
  • 12:20-12:35 – Alocuțiuni privind însemnătatea evenimentului
  • 12:35-12:45 – Scurt moment artistic
  • 12:45-12:57 – Festivitatea depunerii de coroane, jerbe și buchete de flori la Statuia Regelui Ferdinand I din Piața Unirii
  • 12:57-13:00 – Defilarea detașamentului de onoare
În data de 24 ianuarie sărbătorim Ziua Unirii Principatelor Române. Acesta este unul dintre cele mai importante momente ale istoriei naționale, când Moldova s-a unit cu Țara Românească într-un stat unitar, fiind idealul generației pașoptiste. Unirea a avut loc pe 24 ianuarie 1859 și a marcat o etapă crucială în lupta noastră pentru libertate și independență. Noul domnitor ales Alexandru Ioan Cuza, cu sprijinul lui Mihail Kogălniceanu, a pus în aplicare o agendă liberală și a generat reforme importante precum: instaurarea unui nou cod civil și penal, înființarea Armatei Naționale Române, modernizarea educației, reforma agrară, trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin, reforma fiscală și secularizarea averilor mănăstirești.
 
În această zi, sărbătorim sacrificiile și eforturile depuse de predecesorii noștri pentru a realiza unirea și pentru a ne crea un viitor mai bun. Acest eveniment arată că, prin unitate, putem face lucruri mari și că uniți putem rezista și învinge orice obstacol.
 
Trebuie să ne aducem aminte că, fără Ziua Unirii Principatelor Române, parcursul nostru spre libertate și independență ar fi fost incomplet. Acest moment ne-a oferit șansa de a ne bucura de adevărata noastră identitate și de a ne construi viitorul.

Ne găsiți și pe Google News