Unde ne vaccinăm patrupedul? A inceput campania gratuita de microcipare a cainilor cu stapan de pe raza municipiului Oradea
Stiri Oradea

Unde ne vaccinăm patrupedul? A inceput campania gratuita de microcipare a cainilor cu stapan de pe raza municipiului Oradea

Primaria Oradea a dat startul unei campanii Gratuite si ample de microcipare a cainilor cu stapan, ce apartin rasei comune sau a metisilor acestora.

În cadrul acestei campanii, municipalitatea suportă costurile legate de această acțiune din bugetul local, ceea ce înseamnă că fiecare deținător sau proprietar poate să-și microcipeze gratuit patrupedul. Programul se va derula atât în cele două cabinete veterinare, cu care administrația publică locală a încheiat contracte, cât și pe teren, în locații prestabilite și anunțate din timp.

Citeste si: Campanie GRATUITA de microcipare a cainilor cu stapan. Vezi calendarul si programul cabinetelor unde se va realiza actiunea organizata de Primaria Oradea

La finalul lunii iunie, prin hotărâre a Consiliului Local, s-a aprobat programul de microcipare și sterilizare a câinilor cu stăpân care aparțin rasei comune sau metișilor aflați pe raza municipiului, program care este subvenționat integral din bugetul local. După finalizarea campaniei, care se va întinde pe maximum un an, proprietarii de câini vor mai avea la dispoziție 2 – 3 luni pentru a-și microcipa pe cost propriu animalele. După această perioadă, se va pune în aplicare legislația în vigoare. Legislația prevede obligativitatea microcipării animalului de companie, în caz contrar proprietarul fiind pasibil de sancțiune, conform legii.

Prin acest program, administrația locală dorește să-i responsabilizeze pe orădeni, să prevină abandonul, dar și pierderea sau rătăcirea patrupedelor și, bineînțeles, facilitarea recuperării câinilor pierduți sau chiar furați.

Unde ne vaccinăm patrupedul?

Administrația publică locală a încheiat contracte cu cabinetul de circumscripție veterinară a dr. Sandor Benyovszki (str. Molidului 58, Oradea) și cu SC Premiere Vet Health SRL (str. William Shakespeare nr. 11B, Oradea), dr. Daiana Nășcan, care vor efectua microciparea câinilor cu stăpân care aparțin rasei comune sau a metișilor acestora.

„Sperăm că orădenii vor înțelege importanța acestui demers și vor da dovadă de responsabilitate atunci când vine vorba să respecte obligațiile pe care le au atunci când dețin un animal de companie. Vom derula în paralel și o campanie de informare, pentru că ne dorim ca informația să ajungă la publicul țintă. Informațiile se vor regăsi pe site-ul Primăriei Oradea, respectiv www.oradea.ro, vom utiliza de asemenea rețelele de socializare, astfel că vom avea detalii pe paginile oficiale de Facebook, Instagram și Youtube ale primăriei și, în plus, vom avea o pagină dedicată campaniei, o pagină de Facebook, pe care o vom anunța de îndată ce va deveni vizibilă. Vom avea și pliante, clipuri educative, afișe în toate mijloacele de transport în comun”, a precizat Anca Deac, purtătorul de cuvânt al Primăriei Oradea.

Procedeul de microcipare nu este unul traumatizant pentru animal, microcipul care se implantează fiind un dispozitiv electronic de dimensiunea unui bob de orez sau a unui vârf de creion. Acesta are 15 cifre, dintre care primele trei reprezintă codul țării, datele fiind introdu-se ulterior în Registrul de evidență al câinilor cu stăpân (RECS). Toată procedura nu ține mai mult decât 5 minute în total.

Atunci când un proprietar se prezintă la cabinetul veterinar sau într-unul din punctele în care se desfășoară microciparea, trebuie să aibă asupra sa cartea de identitate și carnetul de sănătate al patrupedului, dacă acesta există. În cazul câinilor cunoscuți ca fiind agresivi, stăpânii sunt rugați să folosească lesă și botniță.

În cadrul campaniei pot participa: persoanele fizice cu domiciliul pe raza municipiului Oradea, persoanele juridice (societățile comerciale) și ONG-urile pentru protecția animalelor.

IMPORTANT: Deținătorii și proprietarii de câini care aparțin rasei comune sau a metișilor acestora, de pe raza municipiului Oradea, sunt arondați unuia dintre cele două cabinete menționate în funcție de zona în care locuiesc.

Astfel, cei care au domiciliul pe malul stâng al Crișului Repede se vor prezenta la cabinetul dr. Daiana Nășcan sau la oricare din locațiile aferente acestuia, menționate în program.

Orădenii care locuiesc pe malul drept al Crișului Repede sunt arondați C.M.V. al dr. Sandor Benyovszki sau se pot prezenta la una din locațiile precizate unde acesta va derula activitatea de microcipare.

În atașament găsiți calendarul campaniei de microcipare pentru perioada 02 – 07 octombrie (inclusiv).

Ne găsiți și pe Google News