Un copil de patru ani omorat de cainele familiei, un Amstaff
National

Un copil de patru ani omorat de cainele familiei, un Amstaff

Un copil de 4 ani si jumatate a fost ucis de câinele familiei, un Amstaff – cunoscut drept un câine puternic, dar prietenos cu cei mici. Patrupedul a fost recent adus de familie din Italia. 

Tragedia s-a petrecut ieri seara in Sighetul Marmatiei. Câinele l-a atacat pe copil sub privirile bunicii sale. Femeia, deși a intervenit, nu a reușit să-l salveze pe copil. Rănile provocate de câine i-au fost fatale micuțului.

“În cauză a fost întocmit dosar penal şi se continuă cercetările sub aspectul comiterii infracţiunilor de ucidere din culpă, neluarea de către proprietar a măsurilor de prevenire a atacului canin asupra unei persoane şi introducerea în ţară a raselor de câini de luptă şi atac”, a declarat, pentru InfoMM.ro, Florina Meteş, purtătorul de cuvânt al IPJ Maramureş.

Câinele Amstaff a fost ridicat de un echipaj al Serviciului de gestionare a câinilor fără stăpân din cadrul Primăriei Sighetu Marmației și urmează să fie eutanasiat.

Amstaff-ul, pe numele complet al rasei American Staffordshire Terrier, este o rasa conceputa in anul 1935, prin incrucisarea Bulldogului cu Terrierul Alb Cafeniu. Este inrudit cu Bull Terrierul si este o rasa conceputa pentru lupta, avand un comportament destul de agresiv, mai ales fata de alti caini. De obicei, cu membrii familiei este prietenos, fiind o rasa foarte inteligenta. Rasa este foarte robusta, puternica, are capul patratos, specific tipului mastiff. Avand in vedere temperamentul agresiv, Amstaff-ul este destul de greu de dresat si are nevoie de un stapan care stie sa se impuna, sa fie recunoscut ca lider. Este insa foarte loial si nu va ezita sa lupte pana la moarte ca sa-si apere stapanul. Are o mare toleranta la durere.

Ca dimensiune, un mascul Amstaff atinge 43-48 cm, iar o femela 41-46 cm, greutatea fiind in jur de 20-30 kg. Aceasta rasa este predispusa la anumite probleme de sanatate. Pot aparea cataracta, malformatiile cardiace congenitale si ataxia. Un caine Amstaff are nevoie de plimbari zilnice foarte lungi, de multa miscare, dar daca i se asigura suficient spatiu poate fi crescut in bune conditii si intr-un apartament.