Turismul romanesc in pericol. Impozitul pe cifra de afaceri ar putea stopa investitiile agentiilor de turism
Turism

Turismul romanesc in pericol. Impozitul pe cifra de afaceri ar putea stopa investitiile agentiilor de turism

Peste 85% din agentiile de turism, din Romania, vor fi puse in situatia de a renunta la investitii, dupa aplicarea impozitului de 1%, pe cifra de afaceri de pana la 1 milion de euro, anunta ANAT intr-un comunicat.

Acest lucru ar putea sa duca la lipsa diversificarii ofertelor turistice, renuntarea la chartere si chiar la achizitionarea de locuri de cazare de la hotelieri

 Industria de călătorii așteapta din partea guvernul aprobarea reglementărilor care să corecteze actuala situație a garantării pachetelor turistice, pentru care ANAT a avansat propuneri încă de acum un an. Sau să fie propuse măsuri stimulatorii, cum ar fi reducerea TVA la 9% pentru marja agențiilor, pe care ANAT o cere cu insistență de mai mulți ani.

Specialiștii în fiscalitate arată că cele mai afectate companii vor fi cele care au o marjă brută de profit mai mică de 6,25% sau care înregistrează pierderi, întrucât vor fi nevoite să plătească un impozit mai mare. Este cazul agențiilor de turism care au comision mediu de 7% din valoarea pachetului, din care plătesc o cincime TVA, cheltuieli de funcționare și nu ajung la o rata a profitului de 6,25%.

La un milion de euro rulaj anual, cu un comision de 70.000, se scade TVA 19%, 13.000 de euro, se scad cheltuielile (de funcționare, cu salariile, chiria, publicitatea) și nu se știe câți bani mai rămân. Va putea o agenție să plătească 10.000 de euro anual? Greu de crezut și puțin probabil”, declară dr. Alin Burcea președintele ANAT.

Asociația a cerut săptămâna trecută urgentarea aprobării noilor mecanisme de garantare a pachetelor turistice, apariția acestora fiind întârziată. Normele metodologice ale actului normativ referitor la garantare ar fi trebuit să apară până pe 16 octombrie.  România se află în prezent într-o procedură de pre-infringement deschisă de Comisia Europeană din această cauză.

ANAT este asociația patronală agențiilor de turism din România, cărora le reprezintă interesele profesionale la nivel național, european și internațional. Asociația are ca membri activi 500 de agenții de turism, cele mai importante din țară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism și călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual și au împreună peste 4.600 de angajați. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajați  și contribuie la economia națională cu aproape 2% din PIB.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News