Tinerii orădeni sunt fruntași la digitalizare. Ce a învățat Generația Tech în primul an al proiectului Digital Nation
Stiri Oradea

Tinerii orădeni sunt fruntași la digitalizare. Ce a învățat Generația Tech în primul an al proiectului Digital Nation

Toamna trecută, 450 tineri din Oradea și Bihor au răspuns provocării Digital Nation de a-și cultiva abilitățile digitale și s-au înscris în prima serie a celui mai ambițios program de dezvoltarea a competențelor digitale ale tinerilor din țară – Generația Tech. Dezvoltat cu suportul Google.org și cu sprijinul municipalității locale și a mediului civic din oraș, programul a atras din start prin propunerea concretă adresată tinerilor: în 9 luni poți învăța abilități digitale sau programare la un nivel care să te facă angajabil în roluri digitale, la tine în oraș.

Ce a urmat a fost dincolo de un curs online obișnuit, tinerii participanți intrând direct într-un ecosistem complet, hibrid, mix de online și offline, dezvoltat de Digital Nation. Comunitatea a antrenat toți actorii sociali și economici din regiune pentru a crea mediul propice învățării ușoare a noilor skilluri.  Pe parcursul celor 9 luni de program, 300 de tinerii din Bihor au urmat ore live online săptămânal cu mentorii, meetup-uri și workshopuri periodice on-premise în oraș alături de facilitatori, traineri și antreprenori locali, și au participat la proiecte aplicate în contexte de lucru real.

Digital Nation a început totodată punerea bazelor unui hub local de digitalizare, unde acești tineri să poată să-și continue rafinarea abilităților și unde viitorul talent să poată intra direct în legătură cu mediul antreprenorial din regiune. Spațiul viitorului hub a fost pus la dispoziție de către municipalitate și este în curs de amenajare.

La finalul programului, 71% dintre participanți declară că își doresc un job în IT, iar 30 dintre tinerii participanți din Oradea s-au înscris în programul de angajare al Digital Nation, care i-a pregătit pentru susținerea interviurilor și i-a prezentat antreprenorilor și companiile din oraș care erau în căutare de talente. Companiile cu prezență locală AstorMueller, Neobyte Solutions, OTL Oradea Transport Local, au intervievat tinerii din program pentru un job în domeniul IT, iar 13% dintre aceștia au obținut deja joburi digitale și programe de practică pe plan local.

Dincolo de competențele digitale dobândite, programul a fost totodată o șansă pentru tineri să se pregătească pentru mediile de lucru din ziua de astăzi, antrenându-și abilități de lucru în echipă și modul în care își organizează sarcinile și timpul. Absolvenții programului atribuie mare parte a succesului în dezvoltare atmosferei deschise și cooperante din comunitate, interacțiunilor cu colegii și implicării atente a mentorilor în cadrul programului.

”Un program foarte bun, am reușit să îmi dezvolt abilitățile de coding, deși nu credeam. Mentorii au fost deschiși la întrebările noastre, ne-au îndrumat și am reușit sa învățăm ceea ce ne-am propus. Sper ca viitorii explorări sa simtă și ei gustul plăcut al atmosferei de prietenie, colegialitate și cel mai important munca în echipă.” – Marian, absolvent Generația Tech Oradea

”A fost o experiență cu totul nouă pentru mine, programul având un mod de învățare total diferit. Mi-a plăcut foarte mult ideea de code learning, fiind cumva puși în situația de a ne descurca singuri pentru a învață lucruri noi, cu îndrumarea mentorilor, iar comunitatea mi s-a părut foarte faină”. – Raluca, absolventă Generația Tech Oradea.

Motivați de succesul primei generații a proiectului și de contextul actual al distanțării sociale, Digital Nation demarează seria a doua a programului Generația Tech la nivel național, în format 100% online. Deschis tuturor celor de 14+ ani care își doresc o formare digitală și sunt la început de drum, seria a doua Generația Tech îi întâmpină cu specializări online de 4 luni, care necesită 4 ore de învățare săptămânală. Fiecare specializare costă 399 lei, iar cursurile încep din 17 august 2020. Cei interesați se pot înscrie până pe 14 august la una din următoarele specializări:

  • Digital Skills. Adresat celor care doresc să se pregătească pentru lucrul la birou sau la distanță, cu documente digitale – gestionare, facturare, folosirea instrumentelor digitale în cloud necesare administrării companiilor.
  • Learn to Code 1. Deschis celor care doresc să ajungă programatori, nu au deloc experiență în domeniu dar vor să învețe să realizeze site-uri cu tehnologii de tipul HTML, CSS, Bootstrap sau WordPress.
  • Learn to Code 2. Adresat celor care au cunoștințe de bază în programare dar încă nu au apucat să lucreze pe proiecte și doresc să își dezvolte competențe în HTML, CSS, PHP, WordPress, Javascript și MySQL.

În paralel cu programele de specializare Generația Tech, Digital Nation mai organizează anul acesta specializări online în programare la nivel intermediar – avansat, prin programul Origins; programe accelerate pentru profesorii care vor să învețe instrumentele de predare online, în cadrul proiectului Profesor în Online; și platforma de soluții digitale IMM în Online care susține mediul antreprenorial românesc cu sfaturi și consiliere de la experți din piață.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News