Taxele si impozitele, in Oradea, in anul 2023 nu vor fi marite. Tarifele la parcari si baze sportive vor ramane neschimbate
Economic

Taxele si impozitele, in Oradea, in anul 2023 nu vor fi marite. Tarifele la parcari si baze sportive vor ramane neschimbate

Taxele și impozitele nu vor crește în municipiul Oradea în 2023, ele vor fi doar indexate cu rata inflației (2021), conform prevederilor Codului fiscal.

Primarul Florin Birta a susținut azi, 24 noiembrie, o conferință de presă în care a explicat modul de stabilire a acestora și principalele categorii de taxe și impozite la care vor apărea modificări.

Până săptămâna trecută, în Codul Fiscal aveam un conflict legislativ, Guvernul stabilind o procedură prin care taxele și impozitele se calculează după grila notarială, iar Parlamentul o procedură prin care acestea se stabilesc în  funcție de rapoartele de evaluare, plus valorile impozabile stabilite  administrativ. Pentru a încheia acest conflict, în data de 16 noiembrie, Parlamentul a aprobat Ordonanța de Urgență a Guvernului privind  amânarea aplicării impozitării pe baza grilei notarilor până în anul 2025. Așadar, taxele și impozitele locale se stabilesc după vechiul Cod Fiscal, care era în vigoare înainte de aceste modificări”, a explicat primarul Florin Birta.

După apariția Ordonanței de Urgență, Primăria Oradea a lansat în consultarea publică, în luna august, taxele și impozitele locale pentru anul 2023.

Modificările impozitelor și taxelor pentru 2023 sunt grupate în următoarele categorii:

  1. Indexarea cu indicele general al inflației

Așa cum se știe, Codul Fiscal  obligă la indexarea anuală a impozitele și taxelor. Rata inflației care se aplică din 2021 este de 5,1%.

Această inflație afectează: clădirile rezidențiale ale persoanelor fizice, terenurile persoanelor fizice și juridice, autoturismele persoanelor fizice și juridice, exceptate fiind autoturismele peste 12 tone.

Inflația nu afectează însă clădirile de afaceri ale persoanelor fizice și juridice (al căror impozit se stabilește în funcție de raportul de evaluare), clădirile rezidențiale ale persoanelor juridice, taxele pentru certificate/acorduri/avize, taxele speciale de urgență, taxe de acces la obiectivele turistice.

De asemenea, nu se vor modifica tarifele la parcări și tarifele bazelor sportive.

  1. Instituirea a 5 taxe speciale în domeniul evidenței persoanelor, urbanismului și a registrului agricol

Aceste taxe speciale sunt:

  •  – Taxa specială pentru oficierea căsătoriei, în situația în care viitorii soți nu au domiciliul sau reședința în municipiul Oradea – în cuantum de 100 lei;
  • – Taxa specială pentru transcrierea în regim de urgență a certificatelor/extraselor de stare civilă emise de autoritățile străine – în cuantum de 100 lei;
  • – Taxă specială pentru eliberarea în regim de urgență a adeverințelor de Registru Agricol – în cuantum de 50 lei;
  • – Taxe speciale privind constatarea demolării unor construcții fără autorizație de desființare (lucrări mai vechi de 3 ani).

Ne găsiți și pe Google News