Târgul de fete de pe Muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie, pe platoul montan aflat la 1467 m altitudine.
Potrivit istoricilor, la Târgul de fete se adunau locuitorii din Munţii Apuseni pentru a face schimb de produse, dar era şi un prilej pentru întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, care veneau aici cu părinţii. Evenimentuol a fost mentionat pentru prima data in anul 1816, dar el se desfasura deja de cateva sute de ani
Foto: Muntele Găina 1938 – fotografii realizate de Herbert List, fotograf german
𝐼̂𝑛 𝑑𝑒𝑐𝑢𝑟𝑠𝑢𝑙 𝑡𝑖𝑚𝑝𝑢𝑙𝑢𝑖, 𝑙𝑎 𝑇𝑎̂𝑟𝑔𝑢𝑙 𝑑𝑒 𝑓𝑒𝑡𝑒 𝑎𝑢 𝑝𝑎𝑟𝑡𝑖𝑐𝑖𝑝𝑎𝑡, 𝑝𝑜𝑡𝑟𝑖𝑣𝑖𝑡 𝑟𝑒𝑙𝑎𝑡𝑎̆𝑟𝑖𝑙𝑜𝑟 𝑖𝑠𝑡𝑜𝑟𝑖𝑐𝑒, 𝑝𝑒𝑟𝑠𝑜𝑛𝑎𝑙𝑖𝑡𝑎̆𝑡̧𝑖 𝑖𝑚𝑝𝑜𝑟𝑡𝑎𝑛𝑡𝑒 𝑝𝑟𝑒𝑐𝑢𝑚 𝐼̂𝑚𝑝𝑎̆𝑟𝑎𝑡𝑢𝑙 𝑎𝑢𝑠𝑡𝑟𝑖𝑎𝑐 𝐹𝑟𝑎𝑛𝑧 𝐽𝑜𝑠𝑒𝑝ℎ 𝐼, 𝑖̂𝑛 𝑡𝑖𝑚𝑝𝑢𝑙 𝑢𝑛𝑒𝑖 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑒 𝑖̂𝑛 𝑇𝑟𝑎𝑛𝑠𝑖𝑙𝑣𝑎𝑛𝑖𝑎, 𝑖̂𝑛 1852, 𝑝𝑟𝑖𝑚𝑢𝑙-𝑚𝑖𝑛𝑖𝑠𝑡𝑟𝑢 𝑎𝑙 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑒𝑖 𝑑𝑖𝑛 𝑝𝑒𝑟𝑖𝑜𝑎𝑑𝑎 𝑖𝑛𝑡𝑒𝑟𝑏𝑒𝑙𝑖𝑐𝑎̆ 𝐼𝑜𝑛𝑒𝑙 𝐼. 𝐶. 𝐵𝑟𝑎̆𝑡𝑖𝑎𝑛𝑢, 𝑝𝑒𝑛𝑡𝑟𝑢 𝑣𝑖𝑧𝑖𝑡𝑎 𝑎𝑐𝑒𝑠𝑡𝑢𝑖𝑎 𝑓𝑖𝑖𝑛𝑑 𝑎𝑚𝑒𝑛𝑎𝑗𝑎𝑡𝑎̆ 𝑜 𝑡𝑎𝑏𝑎̆𝑟𝑎̆ 𝑑𝑒 𝑐𝑜𝑟𝑡𝑢𝑟𝑖, 𝑠𝑎𝑢 𝑅𝑒𝑔𝑒𝑙𝑒 𝑅𝑜𝑚𝑎̂𝑛𝑖𝑒𝑖 𝐹𝑒𝑟𝑑𝑖𝑛𝑎𝑛𝑑 𝐼, 𝑖̂𝑛 1924, 𝑖̂𝑛 𝑝𝑟𝑒𝑧𝑒𝑛𝑡̧𝑎 𝑐𝑎̆𝑟𝑢𝑖𝑎 𝑠-𝑎 𝑆𝑓𝑖𝑛𝑡̗𝑖𝑡 „𝐶𝑟𝑢𝑐𝑒𝑎 𝐼𝑎𝑛𝑐𝑢𝑙𝑢𝑖”.
Vara, în ziua de Sfântul Ilie (tradițional la 20 iulie) sau în cea mai apropiată duminică de ziua Sfântului Ilie (de fapt, pe vremuri, se ținea în prima duminică de după sărbătoarea sfinților Petru și Pavel, dar după „stil vechi”, iar prin introducerea calendarului gregorian, „stil nou”, s-a ajuns în preajma sfântului Ilie), are loc Târgul de fete la care participă fetele de măritat sau fetele mari care vor sa fie pețite de feciori. Pregătirea pentru această sărbătoare poate să dureze ani de zile pentru fetele care aduc și zestrea primită de la părinți și rude împachetată în frumoase lăzi de zestre sculptate cu diferite motive florale.
Organizatorii sunt delegați din satul Vidra (numiți vidrești) și din satul Bulzești (numiți crișeni).
Serbarea începe dimineața devreme. Familiile cu fete de măritat vin cu corturi unde se expune zestrea fetelor. În același timp, se pot cumpăra și unelte agricole aduse de crișeni.
Schimbarea de năframă se produce la alegerea miresei, după care se prânzește (ospăț) cu cântec de lăutari. Localnicii cred că numai aici, pe Muntele Găina, o cununie aduce noroc și fericire.
Pe platoul montan „Găina” se poate ajunge: Vârfurile – Ștei – Nucet – Vârtop/Arieșeni – comuna Avram Iancu de Alba. Ținând cont că din comuna Avram Iancu partea de drum forestier este semnificativ mai scurtă, se recomandă utilizarea acestor variante în cazul urcării cu autoturisme care nu sunt de teren, explica cei de la ziarulunirea.ro.
Din Avram Iancu, urcarea se face pe Dobrana, un drum comunal, până în Obârșie și pe drumul județean se face coborârea.
Programul Târgului de Fete de pe Muntele Găina 2023
Sâmbătă, 22 iulie – Căminul Cultural Avram Iancu
- 16:00 – „Cântec, joc și voie bună” – spectacol folcloric susținut de: Tulnicăresele din Avram Iancu
- Ansamblul folcloric „Doina Ampoiului” din Zlatna
- Ansamblul folcloric „Vințana” din Vințu de Jos
- Ansamblul folcloric „Fântânița de piatră” din Șpring
- „Copilăria în pas de dans”, susținut de instructorul Alina Furdui
- Radu Ille
- Marinela Baba
- Ioan Cristian Țăran
- Maria Dan Păucean
- Paula Hriscu
Vârful Muntelui Găina
- 12:00 – Târgul meșterilor tradiționali „Alba Tradițional” (cu peste 40 de meșteri tradiționali din diferite zone ale României)
- 14:00 – „Purtata – Jocul fetelor și al nevestelor de pe Târnave” – proiecție de film documentar
- 15:00 – Spectacol folcloric extraordinar susținut de Ansamblul Folcloric al Județului Alba, cu dirijorul Alexandru Pal și soliștii Roxana Reche, Dorina Narița, Floricica Moga și Nicolae Plută
- 17:00 – Proiecții de filme documentare: „Altarul Soarelui”, „Țara Moților”, „Drama lui Avram Iancu”, „Cămeșa cu ciupag și Aurelia Matei”
- 20:00 – Concert extraordinar susținut de Spitalul de Urgență cu Dan Helciug
- 21:30 – Concert extraordinar susținut de Randi
- 22:30 – Show extraordinar de muzică electronică susținut de DJ Harra
- 23:00 – Foc de artificii oferit de Primăria Comunei Avram Iancu
Duminică, 23 iulie – Vârful Muntelui Găina
- 10:00 – Ceremonie de depunere de coroane, jerbe și buchete de flori și slujbă religioasă în memoria lui Avram Iancu, Erou al Națiunii Române, susținută de Tulnicăresele din Avram Iancu și Fanfara Județului Alba, sub dirijarea lui Coriolan Honcaș
- 10:30 – Târgul meșterilor tradiționali „Alba Tradițional” (cu peste 40 de meșteri tradiționali din diferite zone ale României)
- 11:00 – „Muntele Găina unește tradițiile românești” – spectacol folcloric extraordinar susținut de:
- Tulnicăresele din Avram Iancu
- Nicolae Furdui Iancu
- Ionuț Fulea
- Mirela Mănescu Felea
- Grupul instrumental „Crai Nou” din Alba Iulia
- Ansamblul folcloric „Florile Mureșului” din ARAD, alături de soliștii Diana Giorgiana Mihuț, Andrei Gurău și Răzvan Nuțiu
- Ansamblul folcloric „Datina” din Bihor și Grupul de tulnicărese „Moațele” din Câmpeni, cu solista Daiana Marușca
- Ansamblul folcloric „Strugurelul” din Valea Lungă, alături de soliștii Alexandra Băcilă, Bianca Crețu și Cristina Căpâlnean
- Ansamblul folcloric „Citera cu dor” din Ciuruleasa
Ne găsiți și pe Google News