Țânțarii și virusul West Nile: Ce trebuie să stii
Sanatate

Țânțarii și virusul West Nile: Ce trebuie să stii

Virusul West Nile este un patogen transmis de țânțari, care poate provoca infecții grave la oameni. Descoperit inițial în Africa, virusul s-a răspândit în multe părți ale lumii, inclusiv în România.

Transmiterea virusului West Nile

Virusul West Nile este transmis în principal prin înțepătura țânțarilor infectați, în special a celor din genul Culex. Țânțarii devin purtători ai virusului după ce se hrănesc cu sângele păsărilor infectate, care acționează ca rezervor principal al virusului.

Nu există vaccin sau tratament antiviral specific pentru infecţia cu virus West Nile.

Daca anul acesta avem, pana in prezent, doar 2 cazuri confirmate, de imbolnaviri cu West Nile, in 2023 numarul de cazuri confirmate a fost de 53, dintre care 2 in judetul Bihor, unde una dintre cele doua persoane a si decedat.

Institutul Național de Sănătate Publică avertizeaza ca temperaturile ridicate și valurile de căldură ce urmează ploilor abundente favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și neuroinfecția cu West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar

Simptome și efecte

Majoritatea persoanelor infectate cu virusul West Nile nu prezintă simptome. Totuși, aproximativ 20% dintre cei infectați pot dezvolta simptome ușoare până la moderate, cum ar fi febră, dureri de cap, dureri musculare și articulare, oboseală și, uneori, erupții cutanate. În cazuri rare (aproximativ 1% din infecții), virusul poate provoca afecțiuni neurologice severe, precum encefalita sau meningita, care pot fi fatale.

În cazurile severe, care afectează în special persoanele peste 60 de ani cu boli cronice (cancer, diabet, hipertensiune, boala renală cronică), pot apărea şi alte simptome: rigiditate a gâtului, sensibilitate crescută la lumină, convulsii, frisoane, oboseală cronică, slăbiciune musculară.

Prevenție și măsuri de protecție

Pentru a reduce riscul de infecție cu virusul West Nile, se recomandă următoarele măsuri de protecție:

  1. Evitarea zonelor cu mulți țânțari: Mai ales în perioada de activitate maximă a țânțarilor (dimineața și seara).
  2. Utilizarea repelentelor: Aplicarea de repelente pe piele și îmbrăcăminte poate oferi protecție eficientă.
  3. Purtarea îmbrăcămintei adecvate: Hainele cu mâneci lungi și pantalonii lungi pot preveni înțepăturile de țânțari.
  4. Protejarea locuinței: Utilizarea plaselor anti-țânțari la ferestre și uși și eliminarea apei stătătoare unde țânțarii se pot reproduce.

Monitorizarea și controlul

Autoritățile sanitare monitorizează activitatea țânțarilor și incidența infecțiilor cu virusul West Nile. Măsurile de control includ reducerea populațiilor de țânțari prin aplicarea insecticidelor și gestionarea locurilor de reproducere a țânțarilor.

Concluzie

Deși virusul West Nile poate fi periculos, riscul de infecție poate fi semnificativ redus prin adoptarea unor măsuri preventive adecvate. Informarea și protecția sunt esențiale pentru a evita complicațiile grave asociate acestui virus transmis de țânțari.

Ne găsiți și pe Google News