Tanarul beiusean, Tamio Vesa Nakajima, a castigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale
Educatie

Tanarul beiusean, Tamio Vesa Nakajima, a castigat medalia de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale

Un tanar beiușean, pe numele sau Tamio Vesa Nakajima, de origine romano-japoneza si proaspăt absolvent de liceu, este castigatorul medaliei de aur la Olimpiada de Informatică a Europei Centrale,  ce a avut loc, în perioada 10-15 iulie, la Ljubljana, în Slovenia, el fiind deja admis la Universitatea Oxford din Marea Britanie.

Ca elev al Liceului beiușean, o instituție de prestigiu care a dat țării 12 academicieni, Tamio a fost un elev de nota zece, el terminând cu media generală zece în cei patru ani de liceu, iar Bacalaureatul din acest an l-a luat cu zece la matematică și informatică, doar la limba și literatura română, a obținut 9,50.

Copilul-minune al Beiușului este de origine româno-japoneză, având mama beiușeancă, iar tatăl, japonez. Părinții lui s-au cunoscut în perioada studenției la Timișoara, mama lui fiind absolventă de Științe economice, iar tatăl, informatician, electronist, lucrează în domeniul acusticii unor mari spectacole pentru companii mari de entertainement.

Lotul de informatică al României a obţinut patru medalii – trei medalii de aur, şi o medalie de argint – la a XXIV-a ediţie a Olimpiadei de Informatică a Europei Centrale (CEOI), desfăşurată în perioada 10 – 15 iulie, la Ljubljana (Slovenia).

Medaliile de aur au fost cucerite de Costin Andrei Oncescu (clasa a XI-a/Colegiul Național „Dinicu Golescu” din Câmpulung, jud. Argeș), Tamio Vesa Nakajima (clasa a XII-a/Liceul Vocațional Pedagogic „N. Bolcaș” din Beiuș, jud. Bihor) și Andrei Popa (clasa a XII-a/Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu” din Vaslui). Andrei Costin Constantinescu (clasa a XII-a/Liceul Internațional de Informatică din București) a fost premiat cu medalie de argint.

În clasamentul neoficial pe medalii România s-a clasat pe primul loc, iar în ierarhia pe puncte a ocupat locul al doilea, după Polonia. Lotul a fost însoțit și coordonat de prof. Dan Pracsiu (team leader) și Daniel Posdărăscu (deputy leader), student și fost olimpic internațional, multiplu medaliat la competițiile de profil.

La ediția din acest an au participat 58 de concurenți din 14 ţări. Conform regulamentului, fiecare stat poate înscrie o echipă formată din maximum 4 elevi a căror vârstă nu depăşeşte 19 ani (la data concursului). Țara gazdă poate înscrie două echipe. Competiția este structurată pe două probe, programate în zile diferite, în cadrul cărora elevii primesc 3 probleme spre rezolvare. Durata fiecărei probe este de 5 ore.