Start la Fondul Stiintescu, editia 2020.10 inițiative bihorene de proiecte educationale
Diverse

Start la Fondul Stiintescu, editia 2020.10 inițiative bihorene de proiecte educationale

Luni, 2 martie, Fundaţia Comunitară Oradea la lansat apelul de proiecte pentru programul Fondul Științescu Oradea 2020.

Prin Fondul Științescu, Fundația Comunitară Oradea (FCO) dorește să stimuleze interesul şi să dezvolte abilitățile și potențialul tehnic al elevilor din județul Bihor prin finanțarea de proiecte educaționale ce propun o abordare multidisciplinară și aplicată a științelor. Prin acest fond, FCO oferă oportunitatea educatorilor pasionați de științe să dezvolte și să deruleze proiecte educaționale creative și inovatoare, bazate pe aplicații practice, cu scopul de a insufla pasiunea lor copiilor şi tinerilor între 6 şi 18 ani.

La cea de-a patra ediție a programului urmărim să finanțăm cel puțin 10 inițiative bihorene în valoare totală de 11.000 dolari. Considerăm că apropierea tinerilor de lumea științei este un prim pas în a-i ajuta să înțeleagă utilitatea ei în viața de zi cu zi. Acest program le va trezi interesul pentru științe, le va dezvolta curiozitatea și imaginația, influențându-i în alegerea unei cariere în domeniul STEM (științe, tehnologie, inginerie, matematică).

Despre procesul de aplicare și scriere de proiect:

Elevul în vârstă de 16 ani, Alexandru Slavoia, coordonator al proiectului „Gojdu STEM Club: Analiza apei râului Crișul Repede”, beneficiar al unei finanțări în valoare de 7.525 lei în 2018, ne-a declarat următoarele:

„Când am aplicat pentru Fondul Științescu aveam conturată în minte ideea de bază, dar nu știam exact cum se scrie un proiect și care sunt obligațiile legale pe care le implică.

Am avut plăcerea să descopăr că nu e deloc greu mai ales că eram obișnuit ca elev să formulez idei și să descriu modul lor de aplicare pentru a arăta altora cum văd eu lucrurile. Procedura de raportare este foarte ușoară. În principal este necesară dovedirea achizițiilor prin facturi și chitanțe, la fel se întâmplă și în cazul prezentării activităților proiectului pentru care e suficient să ai câteva declarații de la participanți și imagini sugestive. Important e să faci lucrurile cât de bine poți, birocrația fiind minimă.

Echipa de la FCO care se ocupă de Fondul Științescu mi-a oferit un mare sprijin în aceste aspecte ale proiectului și au fost mereu înțelegători oferindu-mi ajutor în completarea corectă a documentelor. Recomand Fondul Științescu deoarece șansele de finanțare în cazul proiectelor cu activități practice sunt foarte mari, singurul criteriu restrictiv fiind ca acestea să aibă ca domeniu de aplicare știință și tehnologia. Suma de bani acordată este mai mult decât suficientă, iar echipa FCO este foarte prietenoasă. Este o reală plăcere să colaborezi cu ei.”

Nici activitățile ce țin de implementarea și raportarea în cadrul acestui apel de proiecte nu reprezintă o piedică în fața inițiativelor pro educație STEM, cum reiese din declarația unui alt tânăr:  „Normal că nu aveam aceeași plăcere în a scrie rapoarte la finalul proiectului precum aveam atunci când livram atelierele meteo elevilor, dar a fost ceva constructiv. Am putut să observ cum se poate evalua un proiect.

Pe partea de implementare e puțin mai mult de lucru. Aici e necesar să îți faci un plan de acțiune foarte bine pus la punct. Dacă ai asta, după, îți este mult mai ușor. Dar, și din implementare am cules doar lucruri care în prezent mă ajută enorm. Am învățat cum se organizează un proiect, am lucrat puțin și cu partea fiscală ș.a.m.d.

Proiectul a decurs foarte bine, cu mici modificări inevitabile pe parcurs, dar care nu au avut efect asupra rezultatelor. Cu siguranță recomand tuturor experiența Științescu, de la început până la final, mai ales că nu ești niciodată singur, ești sprijinit, înțeles, consiliat și motivat în permanență de echipa Fundației Comunitare Oradea.”, a declarat Alex Trandafir, elev în vârstă de 18 ani, coordonator al  proiectului Thunder Generation și  beneficiar al unei finanțări în valoare de 5909 lei în cadrul apelului de proiecte din 2019.

Toţi cei interesaţi de programul Fondul Științescu îşi pot înscrie proiectele până la data de 27 martie, ora 23:59, prin completarea formularului de înscriere disponibil pe pagina web a programului Fondul Științescu Oradea: https://oradea.stiintescu.ro/detalii-inscriere/. Un juriu dedicat şi pasionat la rândul lui de ştiinţe va selecta proiectele cele mai merituoase pentru a fi finanțate.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News