Spune-ti parerea! Proiectul Gradinii Termale Iosia a fost lansat in dezbatere publica.
Stiri Oradea

Spune-ti parerea! Proiectul Gradinii Termale Iosia a fost lansat in dezbatere publica.

Un proiect important pentru comunitatea orădeană a fost lansat în consultare publică pentru 30 de zile, mai exact până pe 6 noiembrie 2023. El vizează realizarea Grădinii Termale Ioșia, iar orădenii au posibilitatea să-și exprime părerea cu privire la acest proiect, completând chestionarul disponibil la următorul link:

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfsaVOoGuITFNOKf65hC2oDmQWqNwzDR5gmqzgH8W_g52iwqw/viewform?vc=0&c=0&w=1&flr=0

O parte din actualul Ștrand Ioșia, construit în anii ‘80, va fi transformat într-o grădină termală modernă. Acest aquapark nu va fi unul de distracție, gen Nymphaea, ci o grădină termală care va deservi locuitorii municipiului Oradea și turiștii care vor veni aici pentru relaxare, fiind prevăzut cu bazine interioare și exterioare, bar cu servire din apă, platforme pentru plajă, zona de spa, sală de fitness, punct de alimentație publică cu grupuri sanitare și numeroase spații verzi amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală.

Acest proiect va fi depus spre finanțare prin Programul Regional Nord-Vest. Durata de execuție a lucrărilor va fi de 24 luni.

Reconfigurarea incintei actualului Ștrand Ioșia se va face astfel: pe o treime din teren se va păstra funcționarea Ștrandului Ioșia, ea rămânând în continuare destinată seniorilor orașului, iar pe două treimi din teren, spre latura sudică, se va amenaja grădina termală. Astfel, dacă suprafața totală aparținând incintei ștrandului existent este de 45.084 mp, grădina termală va ocupa o suprafață de 32.405  mp.

Conform studiului de fezabilitate, se propune realizarea următoarelor funcțiuni:

  • – centru SPA care va funcționa în clădirea principală, cu regim de înălțime subsol+parter+etaj parțial, cu o suprafață desfășurată de 8.853 mp, care va include un ansamblu de bazine interioare (peste 500 mp de luciu de apă), zona de spa, filtre personal și public, vestiare, spații tehnice, alimentație publică, zona de birouri, foaiere, o sală fitness;
  • – o clădire secundară – C2 – care va deservi funcțiunilor de depozitare, grupuri sanitare, spații tehnice la subsol;
  • – 5 ansambluri de bazine exterioare, bazin de înot, bazin de legătură interior- exterior (cu o suprafața totală a bazinelor de peste 3000 mp);
  • – un punct de alimentație publică cu grupuri sanitare aferente;
  • – un bar cu servire din apă;
  • – dușuri exterioare;
  • – platforme din dale din piatră și tip deck pentru plajă;
  • – numeroase zone verzi amenajate cu plante specifice microclimatelor din jurul zonelor cu apă termală și un ponton pentru plajă pe malul Crişului Repede.

Accesul în grădina termală se va face din str. Alexandru Cazaban, pe latura sudică. Tot pe aceeași latură, paralel cu Cazaban, se propune amenajarea unei parcări cu 147 de locuri de parcare, din care 6 pentru persoane cu dizabilități.

Proiectul se regăsește și pe site-ul Primăriei Oradea, la secțiunea Dezbateri publice.

 

Ne găsiți și pe Google News