Spectacol extraordinar de operă la Oradea, sambata 27 ianuarie
Cultura

Spectacol extraordinar de operă la Oradea, sambata 27 ianuarie

În 27 ianuarie, de la ora 18, ajunge la Oradea opera buffa de György Selmeczi, intitulată „Cavalerul Maicii Domnului”. Spectacolul este realizat printr-o colaborare dintre Opera Maghiară Cluj-Napoca şi Palatul Artelor de la Budapesta.

Este pentru prima dată când regele-cavaler, Sfântul Ladislau, apare într-o operă, graţie  realizatorilor, adică compozitorului Selmeczi György şi autorului libretului, Béres Attila. Iniţial, acesta din urmă a relatat evenimentele din jurul construirii bisericii unui sătuc din apropierea Oradiei sub forma unei piese de teatru radiofonic, pe care, ulterior, la cererea lui  Selmeczi György, a transformat-o în libret de operă.

Acţiunea porneşte din satul Bátorfa, unde se termină construcţia bisericii, pe care sătenii vor s-o dedice Sfântului Ladislau. Singura problemă este că regele Ladislau încă nu este canonizat. Legatul papal şi cortegiul său se află deja de un an de zile la episcopia orădeană, pentru a examina dovezile miracolelor săvârşite de rege. O delegaţie din  Bátorfa ajunge la Oradea, şi, cu scopul de a contribui la ducerea la bun sfârşit a procedurii de canonizare, prezintă legenda Sfântului Ladislau.

Premiera absolută din octombrie 2017 a fost regizată de directorul artistic al Trupei Szigligeti, Novák Eszter, costumele au fost realizată de Florina Bellinda Vasilatos de la Trupa Szigligeti, iar decorul de scenograful Teatrului Regina Maria, Ianis Vasilatos.

Intrarea la evenimentul sprijinit de Consiliul Judeţean Bihor se va face pa baza unor bilete la preţul unic de 20 de lei. Spectacolul de anvergură va fi o încheiere demnă a anului dedicat memoriei Sfântului Ladislau.

Biletele vor fi scoase la vânzare din 9 ianuarie, la casieria Teatrului Szigligeti, aceasta fiind deschisă de luni până vineri între orele 14-19, respectiv cu o oră înaintea fiecărui spectacol. Numărul de telefon al agenției este 0259/401140. Opera „Cavalerul Maicii Domnului” beneficiază de traducere în limba română.