Spălatul pe mâini: de ce este important să utilizezi săpun lichid
Diverse

Spălatul pe mâini: de ce este important să utilizezi săpun lichid

Spălatul pe mâini este un obicei care promovează sănătatea ta și pe cea a celor dragi. Germenii se răspândesc de la o persoană la alta prin contactul direct dintre oameni sau prin atingerea suprafețelor comune. Modalitatea simplă, corectă și eficientă de păstrarea a igienei mâinilor prin spălare frecventă cu apă și săpun este esențială pentru a limita răspândirea bolilor infecțioase.

Importanța spălării mâinilor în prevenirea răspândirii bolilor

Spălarea mâinilor joacă un rol esențial în prevenirea răspândirii bolilor. Germeni precum virusurile și bacteriile se pot răspândi prin contactul cu mâinile murdare. De pe mâini, aceștia ajung foarte ușor în gură, nas sau ochi, intrând astfel în organism unde pot cauza diverse boli. Spălarea mâinilor cu săpun și apă poate distruge acești germeni. 

Există o serie de boli infecțioase care se pot transmite de la o persoană la alta foarte ușor, iar vectorul de răspândire sunt mâinile contaminate. Salmonella, o bacterie care poate cauza intoxicații alimentare, poate fi transmisă prin contactul cu mâinile murdare. Spălarea mâinilor poate preveni, de asemenea, răspândirea norovirusului, extrem de contagios, ce provoacă inflamația stomacului și a intestinelor.

Spălarea corectă a mâinilor cu apă și săpun poate ajuta la prevenirea răspândirii germenilor care cauzează boli precum răceala comună, gripa sau infecțiile gastrointestinale. Toate aceste afecțiuni pot conduce la complicații grave la copiii mici sau la cei cu un sistem imunitar slăbit. De aceea, este important să subliniem că spălarea mâinilor nu este doar o acțiune de curățenie de bază, ci și un instrument eficient de prevenire a bolilor și de limitare a răspândirii virusurilor. (1)

Cum se spală corect mâinile și de ce să utilizezi săpun lichid

Spălarea corectă a mâinilor începe cu deschiderea robinetului de apă pentru umezirea mâinile. Aplică o cantitate suficientă de săpun lichid pe întreaga suprafață a mâinilor. Începe să îți speli mâinile frecându-le între ele, acordând atenție degetelor, unghiilor și încheieturilor. Continuă spălarea mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde, după care clătește bine cu apă curată. În final, usucă mâinile folosind un prosop curat sau un uscător de mâini.

Am vorbit despre utilizarea săpunului lichid și trebuie să explicăm de ce am făcut această mențiune. Săpunul lichid este mai igienic comparativ cu varianta solidă, deoarece nu este atins direct și nu permite acumularea de germeni. În plus, săpunul lichid este mai ușor de dozat și de utilizat, ceea ce încurajează spălarea frecventă și eficientă a mâinilor. (1), (2)

Când trebuie să te speli pe mâini

Mâinile nespălate pot transfera bacterii și virusurile pe alimente și băuturi, care apoi sunt consumate și pot duce la îmbolnăviri.

De asemenea, este esențială igiena mâinilor după utilizarea toaletei. Mâinile pot intra în contact cu o varietate de germeni după folosirea toaletei și dacă nu sunt curățate corespunzător, aceștia pot fi răspândiți.

Alte situații în care trebuie să te speli pe mâini:

  • înainte, în timpul și după prepararea alimentelor;
  • între manipularea alimentelor crude și gătite sau gata de consumat;
  • înainte de a mânca;
  • după ce ai suflat nasul, ai tușit sau strănut;
  • după folosirea unui șervețel sau a unei batiste;
  • înainte și după îngrijirea copiilor bolnavi sau a altor membri ai familiei;
  • după fumat;
  • după ce ai dus gunoiului sau ai lucrat în grădină;
  • după ce ai atins sau te-ai jucat cu animalele;
  • când ajungi acasă sau la locul de muncă;
  • după vizita la doctor sau la spital. (1), (2)

Educația pentru sănătate

Educația pentru sănătate este un aspect esențial în dezvoltarea unui copil, iar importanța acesteia începe să fie înțeleasă din ce în ce mai mult de părinți și educatori. Despre valoarea igienei și, în special, a spălării mâinilor, ar trebui să începi să le vorbești copiilor de la o vârstă fragedă. Metodele de a învăța copiii despre importanța spălării mâinilor pot varia, dar scopul este același: crearea unui obicei. Folosirea unor proceduri interactive trebuie asociată cu un produs de spălare a mâinilor care să fie parfumat și delicat cu pielea micuților.

Părinții și școala joacă un rol crucial în educarea copiilor în privința igienei. Acasă, părinții pot seta exemple prin practicarea unei igiene adecvate și încurajarea copiilor să facă la fel. În școli, profesorii pot organiza activități de grup sau lecții despre importanța igienei. (1)

Spălatul pe mâini cu apă și săpun lichid previne răspândirea bolilor. Săpunul lichid este un produs de bază în igiena mâinilor. Poți verifica oferta de produse de acest tip, disponibile online, pentru a identifica cele mai bune variante pentru tine și familia ta. Vei obține, astfel, protecție în fața bolilor, hidratare și îngrijire a pielii. 

Sursa: Keeping Hands Clean

Ne găsiți și pe Google News