Sorin Bogdan și Daniel Săsărman au promovat futnetul la TV
Sport

Sorin Bogdan și Daniel Săsărman au promovat futnetul la TV

Vineri, 4 noiembrie 2016, doi reprezentanți ai futnetului românesc au susținut o prelegere despre futnet la un post național, Look TV, aceasta fiind, deocamdată, cea mai sonoră activitate de promovare din istoria futnetului românesc. Președintele onorific al Asociației de Futnet din România, Sorin Bogdan, însoțit în studio de președintele executiv al aceluiași for, Daniel Săsărman, au abordat subiectul futnet din diverse unghiuri.  

Din start s-a făcut specificația conform căreia Asociația de Futnet din România (AFR) este o organizație neguvernamentală, la care își aduc aportul trei foști președinți ai Federației Române de Fotbal-Tenis, Cluburi și Asociații Județene. Cei care au fost în funcția prezidențială a forului național sportiv, dar care acum lucrează în slujba futnetului, sunt Sorin Bogdan, Ion Zârnă și Gheorghe Grădinaru.

AFR se bazează pe serviciile celui mai bun club de futnet din România, Tengo Salonta, iar nucleul principal de dezvoltare este Ardealul, însă cu intenția de extindere și în celelalte zone ale țării.

interlink.ro

facebook-cover-10nov2016

Un subiect care nu putea fi evitat a fost scindarea, sau mai bine zis desprinderea aripii futnet din Federația Română de Fotbal-Tenis, Cluburi și Asociații Județene (FRFT-CAJ). Despărțirea s-a produs în urmă cu câțiva ani, atunci când FRFT-CAJ a adoptat o anumită politică, diferită de valorile îmbrățișate și promovate de noi. Astfel, futnetul, care are aceeași rădăcină ca și fotbal-tenisul, anume tenisul cu piciorul, a ales să rămână alături de inventatorii acestui sport, cehii și slovacii, în detrimentul cooperării cu forul național românesc.

Ca remarca propie de jurnalist sportiv cunsocator al acestui sport concluzionez ca prin această mutare s-a urmărit dezvoltarea și potențarea tenisului cu piciorul, confruntarea cu cei mai buni, nu vânarea de medalii de aur la competitii fara concurenta si fără valoare, plus premieri de la bugetul statului.

S-a revenit asupra subiectului Salonta, un oraș unde debușeul tenis cu piciorul s-a transformat într-un bastion de performanță. Explicația constă în pasiunea antrenorului Vasile Sorean, care, în timp, a reușit să ”ucidă” concurența cu alte discipline sportive, în spațiul salontan. Micuțul orășel bihorean l-a dat pe Georgel Bobiș, cel care din anul 2008, în competițiile de fotbal-tenis sau futnet, este neînvins pe plan european și mondial, la proba de simplu.

Un alt subiect dezbătut în platoul TV a fost organizarea Campionatelor Mondiale din 2018 la Cluj. România își va depune oficial candidatura la Brno, la Campionatele Mondiale din acest an, programate între 18 și 20 noiembrie. Argumentul forte care susține dosarul nostru este organizarea ireproșabilă a Mondialelor de fete și tineret U21, în 2015, tot la Cluj. Până în 2018 însă, zona clujeană poate deveni o placă turnantă a futnetului european. Proiectele includ organizarea unui turneu de simplu, dotat cu premii substanțiale, dar și a Turneului celor 6 Națiuni pentru echipe naționale, ambele competiții urmând a fi televizate.

De asemenea, în comuna clujeană Iclod, autoritățile locale și conducerea școlii gimnaziale se implică pentru dezvoltarea primei Academii de Futnet din România.

Un alt punct urmărit și anunțat ar fi semnarea unui parteneriat cu producătorul oficial de mingi, firma cehă Gala, astfel încât școlile din țară să fie dotate cu astfel de echipamente.

un articol scris de Cristian Frisk

Ne găsești și pe Google News