Sindicalistii lucratorilor din Penitenciarul Oradea intra in greva japoneza, maine 10 august
Stiri Oradea

Sindicalistii lucratorilor din Penitenciarul Oradea intra in greva japoneza, maine 10 august

Sindicatul Independent al Lucrătorilor din Penitenciarul Oradea 2012 anunta ca, maine 10 august, va intra in greva japoneza, pe fondul lipsei de implicare a factorilor responsabili în rezolvarea problemelor sistemice al sistemului penitenciar românesc ( salarizare, deficit de personal, plata orelor suplimentare, stoparea împuternicirilor ilegal).

De altfel, sindicalisti au notificat conducerea penitenciarului în legatură cu refuzul de a efectua ore suplimentare și a depus sesizări împotriva ordinelor și dispozițiilor ilegale în materia plății orelor suplimentare și a împuternicirilor ilegale.

Rezultatul precedentelor discuții cu ministrul Tudorel Toader și reprezentanții acestuia este doar o lista lunga de promisiuni nerespectate, ceea ce a și determinat declanșarea acțiunilor de protest, care vor continua până la rezolvarea problemelor sesizate și demiterea actualului ministru al Justiției“, anunta acestia.

Iata mai jos, o lista a revendicarilor, transmisa de sindicalistii lucratorilor din Penitenciarul Oradea:

  • Condiții de lucru mai bune – ministrul Justitiei a promis acum 1 an standarde privind condițiile de lucru în penitenciare și un plan multianual de investiții, dar nu s-a ținut de cuvânt. În schimb, bugetul pentru investiții a fost redus la jumătate.
  • Plata orelor suplimentare restante – în continuare sunt peste 1 milion de ore suplimentare restante neplătite. Ministrul Justiției s-a angajat acum 6 luni, ca reacție la refuzul unor colegi de a intra în serviciu, că acestea vor fi plătite, dar nu s-a ținut de cuvânt.
  • Stoparea împuternicirilor ilegale – cerem reluarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de top management și încetarea practicii de vasalizare prin împuterniciri, unele deja ilegale, prin depasirea limitei de 1 an permisă de lege. Chiar directorul general al ANP, Marian Dobrica, este de mai bine de 2 luni împuternicit ilegal.
  • Eliminarea discriminărilor salariale – cerem aplicarea legii cadru a salarizării (Legea nr.153 / 2017 ) pentru personalul din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională începând cu luna octombrie 2018.
  • Aprobarea Statutului polițistului de penitenciare – cerem ministerului justiției să includă și observațiile sindicatelor în proiectele transmise, prin forțarea procedurii de avizare, în Parlament.
  • Incetarea abuzului asupra pensionarilor – cerem eliminarea din legislatie a scamatoriei legislative prin care, începând cu 15 septembrie 2017, au fost reduse cu peste 30%, prin ordonanță de urgență, pensiile angajaților din penitenciare, polițiștilor și militarilor.
  • Plata integrală a orelor suplimentare curente – cerem ministrului justitiei să aplice corect prevederea legală obținută în Parlament de catre sindicate, referitor la plata orelor suplimentare, din ordinul acestuia (OMJ nr.2721/2018) fiind practic eliminate arbitrar de la plata peste 50% dintre orele suplimentare nerecuperate în termen de 60 de zile.

În același timp, Federatia Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor continuă acțiunile în justiție împotriva ministrului justitiei, Tudorel Toader, si ale directorului general, Marian Dobrică, pentru abuz în serviciu în legatură cu semnarea unor ordine și decizii ilegale.