Silviu Dehelean: “După Ungaria și Polonia, urmează sancționarea României de către UE”
Politica

Silviu Dehelean: “După Ungaria și Polonia, urmează sancționarea României de către UE”

Silviu Dehelean, membru al Comisiei juridice din Camera Deputaților, atrage atenția asupra faptului că Uniunea Europeană a devenit extrem de sensibilă la derapajele de la rigorile democrației și regulile statului de drept. După votul împotrivă regimului Viktor Orban, și Polonia a fost sancționată din cauza reformelor controversate din Justiției. Dehelean crede că dacă PSD își păstrează actuală direcție și conducere, următorul stat european sancționat la nivelul UE ar putea fi România.

  ”Împotriva lui Victor Orban, în Parlamentul European, au votat chiar și europarlamentarii PSD. Deci chiar și europarlamentarii PSD înțeleg încotro duce un regim autoritar care încalcă normele elementare ale democrației și statului de drept. Săptămana această, fix la București, Adunarea Generală a Rețelei Europene a Consiliilor Judiciare a decis suspendarea dreptului de vot al Consiliului Judiciar Național din Polonia, echivalentul Consiliului Superior al Magistraturii din România. Acuzația, una pe care o auzim destul de des și în România când vorbim despre Legile justiției, de exemplu: independența justiției este afectată de politic.

Aparent, pe noi, românii, n-ar trebui nici să ne intereseze, nici să ne afecteze sancțiunile europene la adresa Ungariei sau Poloniei. În realitate, atât votul împotrivă regimului lui Orban, cât și suspendarea dreptului la vot al Consiliului din Polonia ca urmare a reformelor impuse de Executiv, sunt avertismente pentru România. Căci, în ritmul acesta, cu Puterea această, noi urmăm”, avertizează deputatul Silviu Dehelean.

Rețeaua Europeană a Consiliilor Judiciare a fost constituită în mod oficial la Roma, pe 20 mai 2004, având ca fundament art. 2 al Tratatului Uniunii Europene. Consiliului Judiciar Național din Polonia, membru fondator, i-a fost suspendat votul luni, 17 septembrie, ca urmare a pierderii independenței față de Guvern.

loading...