Senatorul PNL Bhor, Cornel Popa, catre premierul Grindeanu: “Ce veti face ca Romania sa ramana atractiva pentru investitori?”
Politica

Senatorul PNL Bhor, Cornel Popa, catre premierul Grindeanu: “Ce veti face ca Romania sa ramana atractiva pentru investitori?”

In contextul in care in ultimele zile, tot mai multe firme au anuntat inchiderea fabricilor din Romania, datorita cresteri salariilor si implicit a taxelor ce trebuie platite la stat, impuse de Guvernul PSD, Partidul National Liberal a adus in discutie o initiativa legislativa de modificare a Codului Fiscal, prin care propun reducerea cotei de contributie de asigurari sociale datorata de angajator si angajat, reducerea cotei de impozitare a venitului si a celei de impozitare a profitului, transferul platii asigurarii de somaj in totalitate catre angajat si reducerea cotei de contributii pentru concedii si indemnizatii.

In sustinerea acestei initiative si ingrjorat de situatia muncitorilor care isi vor pierde locurile de munca, Senatorul liberal Cornel Popa, a trimis Primului Ministru, Sorin Grindeanu, o intrebare cu privire la modificarea codului fiscal pentru a continua atragerea de investitori în România.

Va redam mai jos textul integral al scrisorii senatorului PNL Bihor, Cornel popa, catre premier:

“În 2015 Romania a devenit a șasea țară din Europa după numărul de locuri de muncă create de investițiile străine, devansând Spania, Turcia și Slovacia. Cu un număr record de 10.892 noi locuri de muncă generate de investițiile străine, țara noastră a atras practic aproape la fel de multe locuri de muncă noi ca Germania, înregistrând o creștere de 77% a numărului locurilor de muncă create prin investiții străine directe.

In urmă cu câteva zile, compania Alison Hayes, cel mai mare producător de textile din România după cifra de afaceri din 2015, a decis închiderea fabricii din Urziceni unde lucrau circa 350 de croitorese și cusătorese. Majorarea costurilor de producție prin creșterea salariului minim precum și deprecierea lirei sterline ca urmare a Brexitului au determinat închiderea fabricii, spun acționarii companiei. Similar, din multe locuri din țară, apar semnale că alte companii cu capital străin se gândesc să închidă unitățile din România.

În acest context, Partidul Național Liberal a depus un proiect de modificare a Codului Fiscal care prevede reduceri majore ale contribuțiilor de asigurări sociale – 7,25 puncte procentuale (0,5 pp la angajat și 6,75 pp la angajator) – și a impozitului pe venit și pe profit – de la 16% la 10%.

Vă îndemn să analizați cu maximă atenție această problemă, deoarece orice investitor străin contribuie la creșterea economică și crearea de locuri de muncă în România. Şi nu ne permitem să devenim mai puțin atractivi pentru noi investitori decât vecinii noștri.

Astfel, vă întreb cum vedeți propunerea PNL de modificare a codului fiscal și ce eventuale alte măsuri aveți în vedere pentru a menține România pe primul loc ca atractivitate pentru investitori?”

Senator PNL Bihor, Cornel Popa