Senatorul Cornel Popa ingrijorat de situatia romanilor din diaspora
Politica

Senatorul Cornel Popa ingrijorat de situatia romanilor din diaspora

Senatorul PNL Cornel Popa, ingrijorat de situatia romanilor din diaspora a facut o declaratie politica in Senatul Romaniei, incercand sa atraga atentia asupra lipsei de preocupare a statului roman fata de concetatenii nostri plecati la munca sau stabiliti in alte state europene.

„Zilele trecute am aflat de sumele mari de bani pe care guvernul ungar le alocă pentru comunitățile maghiare de peste granițe. Comunității din România i-au alocat, recent, mai bine de 3 milioane de euro, cu promisiunea creșterii sumei. De ce? Pentru că le pasă, pentru că vor să dezvolte comunitățile, și pun preț pe relația strânsă pe care maghiarii de peste granițe trebuie să o aibă cu țara mamă. Ba chiar au stabilit o sumă rezonabilă, de 200 euro, pentru mamele maghiare, indiferent de țara în care acestea au dat naștere copiilor. Doresc creșterea natalității și a numărului membrilor comunităților maghiare, și au depășit demult stadiul promisiunilor și al planurilor pe hârtie; acum pun în practică ceea ce au promis – susținere adevărată, cu fonduri serioase de la guvern.

          Această lungă introducere, stimați colegi, are scopul de a pune în oglindă interesul statului maghiar pentru cetățenii săi cu interesul statului român pentru ai săi. Discrepanțele uriașe mă fac să mă întreb dacă diaspora românească mai este bună la altceva decât ca sursă bună de venituri, atunci când românii stabiliți în străinătate trimit bani rudelor de acasă.

          Și ca să continuăm comparația care nu ne onorează, aflați că foarte aproape de Oradea, la Gyula, un oraș cu aproximativ 30.000 de locuitori, supranumit capitala românilor din Ungaria, românii nu se mai declară români. Sau nu își mai exersează limba maternă și preferă să se știe mai degrabă cetățeni maghiari decât aparținând unei Românii indiferente, unei Românii care i-a uitat. Din câteva mii de români, vorbitori de limba română, astăzi mai sunt declarați câteva sute. Întrebați-i pe cei din Guvernul Grindeanu dacă îi cunosc, dacă știu ce probleme au, sau ce  planuri sau dacă îi interesează măcar câți dintre românii din Gyula se vor declara români la următorul recensământ.

          Suntem astăzi martorii, din păcate, ai uitării rădăcinilor de către românii care sunt stabiliți peste granițe de câteva generații. Și nu este vina lor. Este dezinteresul Guvernelor de la București pentru menținerea vie în sufletul acestora a românității. Noi nu susținem comunitățile românești nici cu fonduri, nici cu programe dedicate lor, nu păstrăm legătura dintre noi vie și nu facem eforturi pentru creșterea și dezvoltarea lor.  Țara vecină vrea și poate. Așa că vin și întreb: și românii, stimate domnule prim-ministru Sorin Grindeanu, românii când vor simți că vă pasă?”

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News