Se lansează proiect de accesibilizare turistică pentru nevăzători „Oradea pentru toți”
Turism

Se lansează proiect de accesibilizare turistică pentru nevăzători „Oradea pentru toți”

Oradea Heritage (Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor) în colaborare cu Asociația pentru Dezvoltare Urbană, desfășoară în perioada 1 ianuarie-31 decembrie 2022 proiectul numit Accesibilizarea turistică a centrului istoric din Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere, acronim “Oradea pentru toți”.

Prin acest proiect se propune accesibilizarea principalele obiective istorice din centrul istoric al municipiului Oradea pentru persoanele cu deficiențe de vedere. Proiectul este finanțat în cadrul programului „Corpul European de Solidaritate” și este implementat de o echipă de tineri voluntari implicaţi în activităţi de ghidaj.

Lansarea proiectului va avea loc în cadrul unei conferințe de presă, care va fi susținută la Casa Darvas – La Roche, strada I. Vulcan nr. 11 in 24 februarie, ora 14.00.  Scopul proiectului este acela de a permite tuturor turiștilor și locuitorilor orașului să se bucure de obiectivele istorice reabilitate ce stau ca mărturie a evoluției complexe pe care Oradea a suferit-o de-a lungul ultimelor secole. În acest sens, echipa de voluntari sprijiniți de specialiștii din cadrul Asociaţiei pentru Dezvoltare Urbană şi Oradea heritage, îşi proune să crească gradul de incluziune în comunitate al persoanelor cu deficiențe de vedere, prin atingerea obiectivelor stabilite.

Se urmărește crearea primului traseu turistic special adaptat persoanelor nevăzătoare, ce va conține planșe tactile interactive pentru  minim opt dintre cele mai importante obiective turistice din Oradea. Astfel, cu ajutorul Realității Augmentate Interactive și a propriului telefon mobil, persoanele cu deficiențe de vedere vor avea parte de o experiență atât auditivă, cât și tactilă a bijuteriilor arhitecturale cu încărcătură istorică ce definesc oraşul nostru.

interlink.ro

Despre echipa de voluntari:

Profilul grupului sunt tineri cu vârste cuprinse între 18 și 24 de ani, ce provin din orașul Oradea. Grupul s-a creat în urma activității de ghizi voluntari în cadrul Oradea Heritage pentru a promova obiectivele turistice ale orașului. Am discutat cu echipa Oradea Heritage despre cum sa îmbunătaţim serviciile turistice şi să ne adresăm şi altor categorii de vizitatori. Ne-am intalnit de multe ori cu situația de a observa pe strada oameni cu deficiențe de vedere în timpul tururilor noastre și am realizat că nu exista suficientă accesibilitate turistică pentru aceștia. Astfel am început să discutăm cum trebuie să schimbăm acest lucru și să venim cu soluții practice. Așa am făcut primii pași către accesibilizare căutând soluţii care să cuprină tehnologii existente şi implementate de Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană.

 Despre Asociația pentru Dezvoltare Urbană

Asociația pentru Dezvoltare Urbană este inițiatoarea proiectului Tactile Images și desfășoară proiecte de advocacy (accesibilizarea spațiilor publice) și lobby (decontarea smartphone-urilor) pentru persoanele cu deficiențe de vedere de mai bine de 10 ani. ONG-ul se bucură de parteneriatul a 27 de școli speciale din România, precum Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Cristal din Oradea, având, în același timp, colaborări cu Universitatea București, Universitatea Politehnică din București și Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj. Experiența Asociației pentru Dezvoltarea Urbană a fost recunoscută prin 14 premii, dintre care amintim Gala Persoanelor cu Dizabilități și Gala Societății Civile. Pentru detalii, vizitați https://www.procivic.ro/ro/organizatia/.

Ne găsești și pe Google News