Scandal? Nici un scandal, spun cele doua teatre oradene, privind spectacolul aniversar din 24 ianuarie
Stiri Oradea

Scandal? Nici un scandal, spun cele doua teatre oradene, privind spectacolul aniversar din 24 ianuarie

noriel.ro
Prin prezenta, conducerile celor două teatre – Teatrul Szigligeti şi Teatrul Regina Maria, doresc să aducă câteva precizări cu privire la situația conflictuală generată de organizarea spectacolului aniversar – „Pe-al nostru steag e scris Unire!”, programat în data de 24 ianuarie 2018.

Premiera Ansamblului Nagyvárad al Teatrului Szigligeti din data de 26 ianuarie 2018, cu spectacolul „Pasărea nimănui” , a fost programată şi anunțată încă de la începutul lunii decembrie a anului trecut, atunci când premiera Trupei Iosif Vulcan, a Teatrului Regina Maria, cu spectacolul „Sufocare”, a fost amânată, din motive întemeiate, pentru data de 21 ianuarie 2018. În mod normal, fiecare spectacol beneficiază de o săptămână de repetiții generale, cu toate acestea Ansamblului Nagyvárad i s-au alocat numai trei zile de repetiții generale.  În aceste condiții, conducerile celor două teatre resping cu fermitate orice presupuneri sau interpretări răutăcioase, care ar putea genera dispute cu caracter etnic sau politic, pornind de la o situație legată de profesionalismul artistic impus de realizarea unui spectacol.

Teatrul Regina Maria si Teatrul Szigligeti colaborează de ani de zile într-un mod eficient, manifestând înțelegere reciprocă fată de activitățile culturale desfășurate în clădirea Teatrului de Stat. Respectăm şi ținem cont de punctele de vedere profesionale, de premierele, festivalurile şi sărbătorile naționale ale celuilalt partener.

În ultimii ani, au mai fost situații în care una dintre cele două instituții a luat decizii în favoarea celeilalte sau în favoarea activității artistice, organizând anumite evenimente, care nu erau neapărat spectacole de teatru, în alte spații din oraş sau județ – Filarmonică, Casa de Cultură a Sindicatelor, Sala Arlus sau alte spații din diverse localități din județ.

decathlon.ro

Regretăm faptul că Domnul Eugen Ţugulea, regizorul invitat al spectacolului aniversar, organizat în data de 24 ianuarie, nu agreează frumoasa sală de spectacole a Filarmonicii de Stat Oradea, dorind ca unic spațiu de desfășurare a spectacolului aniversar, Sala Mare a Teatrului, periclitând astfel buna desfășurare a premierei Ansamblului Nagyvárad, din data de 26 ianuarie.

Ne pare rău că argumentele de ordin profesional şi artistic nu au fost înțelese, ci au fost interpretate într-un mod malițios și cu riscul de a nu prezenta o premieră în cele mai bune condiții, ne adaptăm prezentei situații. Astfel punem la dispoziție sala pentru susținerea spectacolului aniversar şi nu contribuim în acest sens la generarea unui fals conflict între cele două teatre.

 

15 ianuarie 2018

Daniel Vulcu, director general-manager Teatrul „Regina Maria”                                                       

Czvikker Katalin, director general-manager Teatrul „Szigligeti”

Novák Eszter, director artistic, Trupa „Szigligeti”

Victoria Balint, director artistic, Teatrul „Regina Maria”                            

Dimény Levente, director artistic, Ansamblul Nagyvárad