Scandal la CJ Bihor pe tema salariilor. O initiativa cetateneasca le cere consilierilor sa fie rezonabili
Stiri Oradea

Scandal la CJ Bihor pe tema salariilor. O initiativa cetateneasca le cere consilierilor sa fie rezonabili

Dupa ce luna aceasta Consiliul Judetean Bihor a dat angajatilor sai doar 70% din salariu, au urmat o intreaga sarada mediatica, prin care consilierii de la CJ Bihor se acuzau reciproc. Unii ca opozitia nu vrea sa voteze bugetul, iar ceilalti ca bugetul judetului se dreneaza prin alocarile pentru culte, fundatii si organizatii.

Intr-o conferinta de presa, Ilie Bolojan spunea: “Alocările către orașe au fost făcute discreționar, cele conduse de primari PSD-UDMR-ALDE primind de 7-8 ori mai mulți bani“, in plus PNL acuza ca 9 localități care nu au primit sume de echilibrare din partea Consiliului Județean, acestea fiind: Aștileu, Cociuba Mare, Hidișelul de Sus, Lazuri de Beiuș, Tulca, Drăgești, Șoimi, Pietroasa și Spinuș.

Asa numita initiativa cetateneasca, “Suntem Prezenti”, care are si o pagina dedicata pe facebook, a trimis o scrisoare deschisa consilierilor CJ: “Am constatat cu regret că până în martie 2018, nu ați avut posibilitatea să votați bugetul anual al județului Bihor. Din acest motiv, este afectată activitatea unor instituții județene de maximă importanță precum șapte instituții de învățământ care asigură educația unor persoane cu nevoi speciale sau care au nevoie de ajutor social, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, care și ea se ocupă de persoanele cele mai vulnerabile, Spitalul de Psihiatrie de la Nucet care deservește tot județul, respectiv instituții culturale precum Biblioteca Județeană ”Gheorghe Șincai”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, Filarmonica Oradea, Teatrul Regina Maria, Teatrul Szigligeti Színház, dar și cele două reviste culturale, ”Familia” și ”Várad”.

Vă atragem atenția respectuos asupra faptului că banii pe care dumneavoastră îi gestionați pentru binele județului aparțin celor care au lucrat pentru ei, virându-i înapoi în buget sub forma unor taxe și impozite.“, mai spun acestia in scrisoarea deschisa.

Si totusi, explicatia oferita de Ilie Bolojan in conferinta de presa, desfinteaza afirmatiile sefilor CJ, care spuneau ca din cauza ca nu a fost votat bugetul, oamenii au primit doar 70% dn banii de salariu. “Considerăm rușinos faptul că există în cont banii pentru plata integrală a salariilor iar conducerea CJ Bihor plătește 70% din salariile angajaților doar pentru a crea un subiect de presă.“, a sdeclarat Ilie Bolojan.

Semnatarii scrisorii deschise, le-au trasmis, in mod ironic, consilierilor CJ: “Vă rugăm să ne informați dacă putem să facem ceva pentru a vă ajuta în îndeplinirea sarcinilor

In inchiere, cei ce se intituleaza “Suntem Prezenti” le cer consilierilor CJ sa ajunga la un consens, astfel incat sa fie votat bugetul.

Ionel Avrigeanu, lideru; de grup al PNL din CJ Bihor, a declarat pentru infoOradea ca, grupul de consilieri judeteni ai PNL Bihor a votat pana acum toate proiectele importante pentru judet – proiecte prioritare si proiecte cu finantare din fonduri europene, insa nu poate accepta ca findurile sa fie cheltuite haotic si nejustificat, in multe cazuri, amintind si de angajarile clientelare masive care s-au facut la CJ Bihor, nerespectand nicio grila, si dovedindu-se, in cele mai multe cazuri, inutile.

Una peste alta, opozitia acuza CJ Bihor ca acestia cheltuie banii bihorenilor, de multe ori nejustificat, rispindu-i pe excursii, automomobile scumpe sau pe ONG-urile clientelare, iar puterea acuza opozitia ca nu vrea sa voteze bugetul pe motive politice.

Vom vedea ce va fi maine, 25 Aprilie 2018, cand a fost stabilita o noua sedinta, in care va fi trecut pe ordinea de zi, bugetul de cheltuieli al CJ Bihor