Sampanie, Prosecco sau Frizzante – tu stii ce alegi?
Diverse

Sampanie, Prosecco sau Frizzante – tu stii ce alegi?

Atunci cand vine vorba de vinuri spumante, topul „marilor clasici” este indiscutabil. Sampania, Prosecco si Frizzante sunt, fara indoiala, cele mai apreciate si consumate bauturi din aceasta categorie. Cu toate acestea, exista ocazii in care este mai recomandat sa optezi pentru unul dintre cele trei.

In functie de evenimentul la care participi sau pe care il organizezi, de preparatele servite sau, pur si simplu, de preferintele personale, este posibil sa fie recomandat sa alegi un anumit tip de vin spumant. Ai vrea sa descoperi mai multe despre diferentele dintre cele trei bauturi? Gasesti toate informatiile care te intereseaza in continuare! 

  1. Sampanie

Bautura alcoolica produsa exclusiv in regiunea Champagne din Franta, sampania este recunoscuta oriunde in lume, fiind un etalon al momentelor deosebite si al evenimentelor importante. La prepararea sa, se folosesc diferite soiuri de struguri, cele mai populare fiind Chardonay si Pinot Noir, dar si Pinot Meunier.

Metoda Champenoise, cea prin care este obtinuta sampania, presupune ca al doilea proces de fermentare are loc in sticla. In general, se considera ca aceasta bautura este mult mai gustoasa daca are cel putin 3 ani vechime.

Cand vine vorba de asocierea cu diferite tipuri de mancare, trebuie sa stii ca sampania poate fi servita alaturi de deserturi, cu conditia ca acestea sa nu fie prea dulci. In schimb, se potriveste de minune cu preparatele pe baza de carne de vita sau cu muschiul file.

  1. Prosecco
prosecco

Spre deosebire de sampanie, acest tip de vin spumant este originar din Italia (mai exact, din Veneto) si este produs prin Metoda Charmat. In compozitia sa, se utilizeaza preponderent sau exclusiv strugurii Glera, iar fermentatia secundara are loc in cisterne de otel inoxidabil.

Din moment ce costurile de productie sunt reduse, si pretul de vanzare al acestei bauturi este mai accesibil. Prosecco poate fi asociat cu legume proaspete, salate, gustari usoare, dar si cu alte preparate. Majoritatea persoanelor aleg sa il consume in timpul verii, sub forma de cocktail, insa poate fi savurat si simplu.

 

 

  1. Frizzante

Originar din regiunile italiene Emilia-Romagna si Piemonte, Frizzante este un vin spumant foarte versatil. Denumirea sa poate varia de la o tara la alta – de exemplu, daca in Italia comanzi un Frizzante, in Franta, vei cere un Petillant, iar in Germania un Perlwein. Din moment ce are o efervescenta slaba, anumite branduri pot fi considerate semi-spumante.

Desi este produsa dupa aceeasi reteta ca Prosecco, Frizzante are un continut redus de alcool si poate fi consumat cu orice ocazie. Savureaza acest tip de vin spumant alaturi de diferite feluri de mancare. De la deserturi la fructe de mare, pana la paste sau mezeluri, Frizzante se potriveste aproape cu orice preparat.

Brut, extra brut sau dry?

Vei regasi acesti termeni pe eticheta unei sticle de sampaniei, a uneia de Prosecco sau de Frizzante. Trebuie sa stii ca fiecare dintre termeni face referire la nivelul de zaharuri si, pentru o experienta unica, este recomandat ca acesta sa se afle in echilibru cu nivelul acidului.

Gasesti toate bauturile mentionate in acest articol, si multe altele, in magazinul online BeiCeVrei. Comanda acum si bucura-te de reduceri substantiale, de livrare rapida si de multe alte avantaje!