Salvatorii de carti. Da, chiar avem asa ceva in Oradea!
Diverse

Salvatorii de carti. Da, chiar avem asa ceva in Oradea!

Salvatorii de carti, o echipă de tineri orădeni, de 10 ani desfășoara o activitate non profit, cu scopul de a salva cărți de la gunoi, foc etc. Redau valoarea lor prin distribuirea către persoanele interesate de literatură și alte domenii. În 2019 au devenit Asociație, și prin formula acesta speră să poata realiza proiecte prin sponsorizări, donații, etc.

În ultimii 10 ani am avut mai multe acțiuni, am salvat peste 25,000 de cărți, care fie de sărbători sau alte evenimente importante a fost împărțite inclusiv în „copacii de cărți” din diferite parcuri în Oradea”, spun acestia.

De multe ori suntem confundati cu căruța ”Salvatori de cărți”, ceea ce face activitatea noastră dificilă. Ei sunt o firmă, orientat pe profit. Funcționează ca și un anticariat. Nu suntem nici depozitul lor  și nu avem nici-o colaborare sau parteneriat! Folosesc această denumire pentru a duce populatia în eroare, ajungând în urmă să comercializeze cărți primite din ”donație”. Ne delimităm de astfel de practici!„, spun acestia

Cu acțiunea „FII ȘI TU SALVATOR DE CARTE” dorim să atenționăm cetățenii că CARTEA și dacă ocupă loc, nu este un lucru rău și nu-si merită soarta de a fi aruncata la gunoi. Donarea cărților este certificata cu distinctia de “Salvator de carte”. Fiecare carte isi găsește locul, cititorul, prin diferite programe de citire:

 • CĂRȚI PE DRUM. Este un proiect nou, pe care dorim să-l dezvoltăm la nivel național, în prima fază prin gările CF, dupa care și prin autogări. În afară de gările din reședințele de judet, dorim să fim prezenți și în gările mici, unde se fac legături între trenuri, unde pe lângă timpul de așteptare să există un spațiu în care poți alege o carte pe drum sau chiar să citești până când aștepți trenul. Telefonul se descărca, cartea niciodată!”
 • READING IN PARK. Ce este mai fain, decât să te relaxezi într-un parc cu o carte, pe care să poți împrumuta dinr-o bibliotecă comună. O bibliotecă, unde poti face și schimburi, poți aduce cărți și să oferi clipe frumoase altora.
 • Să participăm la cât mai multe evenimente, festivaluri unde pe lângă oferirea posibilității de a găsi cărți interesante din cele deja salvate, avem ocazia și să strângem/primim alte cărți prin conștientizarea participanților despre activitatea noastră, programele în derulare.
 • MINA DE COMORI CU CĂRȚI. Depozitul nostru este o mină de comori. Comorile salvate aici sunt categorizate, aranjate și din când în când punem la dispoziție către cei interesați de literatură prin intermediul:  Zilele “Salvarea cărților”. Programul este afisat permanent pe pagina de facebook: facebook.com/salvatoridecarti sau va puteti informa si prin telefon 0721-00-851 (apel sau sms), prin e-mail sau pagina web.
 • PUNCTE DE COLECTARE CĂRȚI. Înfiintarea unui punct de colectare cărti, situat central (Str. Primariei 72) și mici puncte de colectare a cărtilor folosite la intrarea centrelor comerciale sau magazine.

Cititul este cel mai bun lucru pe care îl poţi face pentru sănătatea ta, este o terapie. ”Biblioterapia” nu este un termen nou și se practică de foarte multă vreme. Proiectu vizează mici biblioteci in spitale. Intretinerea si administrarea lor.

 • Punctul de colectare central: Str. Primariei Nr. 72 (pentru programare va rugam sa ne contactati telefonic)
 • Ridicam si de la domiciliu!
 • Pentru donații, sponsorizări: 0721-003-851 // 0721-603-851
 • facebook.com/salvatoridecarti
 • salvatoriidecarti.ro
 • contact@salvatoriidecarti.ro
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News