Salvamont Bihor: Inconstienta nu are limite, se fura echipament de pe traseele de escalada din munti
Stiri Bihor

Salvamont Bihor: Inconstienta nu are limite, se fura echipament de pe traseele de escalada din munti

Salvamont Bihor, trage un semnal de alarma asupa furturilor de echipamente de pe peretii de escalada din Muntii Bihor si atrage atentia celor ce doresc sa foloseasca instalatiile de catarare sa se asigure ca ele exista pe toata portiunea de escalada.

Cu patru ani în urmă s-a vandalizat Via Ferrata de la Şuncuiuș, cu doi ani în urmă s-a furat o bucată de circa 30 de metri de lanț – una din balustradele de pe traseul de acces de la Vadu Crișului la Peșteră. După ce fapta s-a anunțat la Poliție și Primărie, sectoarele respective au fost remontate de către salvatorii montani ai Serviciului Judeţean Salvamont-Salvaspeo Bihor.

Aproximativ în aceași perioadă au fost furați mai mulți stalpi de marcaj din zona Stâna de Vale, problemă semnalată Jandarmeriei. A urmat o perioadă de normalitate, fără vandalizări.

Miercuri 18.10.2017 după o sesizare venită din partea unui turist, salvatorii montani au constatat cu stupoare furtul a peste 15 metri de cablu metalic, împreună cu amarajele și piulițele de pe traseul Via Ferrata “Peretele Zânelor” din Vadu Crișului.

interlink.ro

Hoții au lăsat ultima porțiune de traseu fără protecția necesară parcurgerii în siguranță. Turiștii riscă să iasă din traseu prin zone care nu sunt sigure, motiv pentru care Serviciul Județean Salvamont Salvaspeo Bihor face câteva recomandări foarte importante:

  • – Pe cât posibil nu abordați traseul pană ce nu se remontează cablul furat.
  • – În cazul în care totuși se abordează traseul, fiți pregătiți să realizați asigurarea zonei respective cu coardă și echipamente specifice.
  • – Imediat ce ați ajuns la finalul zonei cu cablu, continuați traseul spre dreapta, urmați poteca paralel cu stâncile și panourile din zonă.
  • – După ce ați ieșit din traseu nu vă apropiați de marginea versantului – există pericol de cădere.

Vă anunțăm că vineri 20.10.2017 vor fi realizate activități de reamenajare a porțiunii lăsate fără cablu.

Ne găsești și pe Google News