Sa vina iarna! Ce utilaje a pregatit RER pentru iarna 2017-2018
Stiri Oradea

Sa vina iarna! Ce utilaje a pregatit RER pentru iarna 2017-2018

Viceprimarul Florin Birta a susţinut vineri, 17 noiembrie, o conferinţă de presă în teren, cu ocazia căreia s-a făcut şi inspecţia utilajelor folosite la deszăpezire de către operatorul de salubritate RER Ecologic Service.

La conferinţa de presă au participat Florin Gontariu – director general Tehnic – Investiții RER, Ionel Ban – director de producţie RER, Emil Bențan – director adjunct al Direcției Tehnice din Primăria Oradea, Mircea Stejeran – şeful Serviciului Lucrări şi Servicii Publice din cadrul Primăriei Oradea, precum şi reprezentanţii Compartimentului pentru Situaţii de Urgenţă din Primăria Oradea, dar şi reprezentanţi ai ISU.

Viceprimarul Florin Birta a prezentat în deschiderea conferinței situația utilajelor destinate deszăpezirii: „În total avem disponibile 29 de utilaje, mai multe ca anul trecut, care vor fi folosite la deszăpezire. Practic, am renunțat la utilajele vechi și am achiziționat patru utilaje noi. După cum știți, avem stabilite patru urgențe pentru cele 882 de artere de circulație. Astfel, urgenţa I presupune deszăpezirea intrărilor și ieșirilor din oraș, a arterelor principale, a căilor mijloacelor de transport în comun; urgenţa a II-a presupune intervenţia pentru deszăpezirea drumurilor de acces între cvartalele de locuințe, a căilor de legătură dintre cartiere; urgenţa a III-a vizează toate străzile asfaltate din oraş, iar urgenţa a IV-a toate străzile neasfaltate din municipiu. Dacă până anul trecut, intervenția pentru deszăpezire se pornea doar din două locuri, respectiv de la punctul de lucru de pe str. Moreni și de la cel de pe str. Tudor Vladimirescu, acum intervenția se va face din patru puncte, tocmai  pentru a dispune de o intervenție cât mai rapidă în orice zonă din oraș. Astfel, sezonul acesta se va interveni și din zona Gh. Doja – Louis Pasteur, dar și din zona Oncea – zona terenurilor de sport”. 

interlink.ro

În cele 29 de utilaje sunt cuprinse: pluguri care curăță zăpada, utilaje pentru împrăştierea antiderapantului lichid, pentru împrăştierea antiderapantului solid, dar şi încărcătoarele.

Toate utilajele care vor ieși în oraş sunt dotate cu sistem de monitorizare GPS, pentru ca de la centrul de control al RER să se poată vizualiza în timp real situarea şi evoluţia acestora în teren.

RER pregatit de iarna

Viceprimarul Florin Birta a mai precizat: ”Totodată, vom avea la dispoziție o mașină de service – mobil care va acționa în situația în care un utilaj de deszăpezire se va defecta. În ceea ce privește stocul de material antiderapant, avem în depozit 800 de tone de sare, 300 de tone de nisip, 40 de tone de clorură de calciu și 7,5 tone de clorură de magneziu. Sperăm ca în momentul de față, cu toate aceste utilaje pe care RER-ul le are în dotare, să nu avem nici măcar o problemă în ceea ce privește deszăpezirea municipiului în acest sezon.”

De menţionat că există o comisie constituită, iar toţi membrii acesteia primesc avertizările meteo de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă. În situaţiile de urgenţă, comisia se convoacă automat.

Gasiti mai jos o scurta informare referitoare la resursele si capacitatea de interventie a SC RER Ecologic Service Oradea pentru sezonul de iarna 2017-2018

 1. Arie interventie: Municipiul Oradea, 3.100.000 mp carosabil

Numar artere circulatie – 882 impartite astfel:

 • Urgenta 1 – 206 strazi
 • Urgenta 2 – 287 strazi
 • Urgenta 3 – 204 strazi
 • Urgenta 4 – 185 strazi
 1. Utilaje interventie:

Interventie combatere zapada – polei cu material antiderapant solid:

 • 2 bucati utilaje cu capacitate 8 mc
 • 1 bucata utilaj cu capacitate 6 mc
 • 9 bucati utilaje cu capacitate 4 mc
 • 1 bucata utilaj cu capacitate 3 mc
 • 4 bucati utilaje cu capacitate 1 mc

TOTAL: 17 utilaje cu capacitate cumulata de 65 mc (echivalent a 90 tone de material antiderapant/interventie)

Interventie combatere zapada- polei cu material lichid:

 • 2 bucati utilaje cu capacitate de 7 mc (echivalent a 14.000 litri/interventie)

Interventie transport zapada:

 • 6 bucati utilaje cu capacitate 3 mc (echivalent 18 mc/interventie). Capacitatea poate fi suplimentata prin forte proprii pana la un nr de 16 utilaje cu o capacitate cumulata de 200 mc.

Interventie incarcare zapada:

 • 4 bucati utilaje cu incarcare frontala de diferite capacitati

Interventie pluguit zapada, in cazul in care stratul de zapada depaseste 5 cm:

 • 21 bucati utilaje dotate cu plug.
 1. Resursa umana:
 • Interventie mecanizata 29 soferi/incarcatori
 • Interventie manuala 143 muncitori

TOTAL resursa umana 172 persoane.

 1. Stoc material antiderapant: (la 17.11.2017)
 • 800 tone sare
 • 300 tone nisip
 • 40 tone clorura de calciu lichida (pentru zonele centrale)
 • 7,5 tone clorura de magneziu fulgi (pentru zonele centrale)
  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News