S-a deschis Targul de carte Gaudeamus Oradea 2018 (GALERIE FOTO)
Stiri Oradea

S-a deschis Targul de carte Gaudeamus Oradea 2018 (GALERIE FOTO)

evomag.ro
Astazi 9 mai, in Piața Unirii a avut loc deschiderea oficială a celei de-a cincea ediții a Târgului de carte Gaudeamus la Oradea, ediție care va fi deschisă publicului până duminică, 13 mai.

Orădenii au posibilitatea să aleagă cele mai noi și căutate carti ale momentului precum și câteva alte mii de titluri care acoperă domenii diverse de la istorie la cărți pentru copii, de la gastronomie la filosofie. De asemenea sunt disponibile cărți și în limbile maghiară, germană și engleză.  

Evenimentul este organizat de Radio România, Primăria Municipiului Oradea și Asociația pentru Promovarea Turismului din Oradea și Regiune și are loc în perioada 9 – 13 mai, în Piața Unirii. Programul de vizitare este între orele 10:00 – 20:00, iar duminică – ultima zi a târgului, între orele 10:00 – 15:00.

Deschiderea evenimentului a fost făcută de primarul Ilie Bolojan, de preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Oradea 2018, prof. univ. dr. Sorin Șipoș și de directorul Radio România, dl. Georgică Severin.

decathlon.ro

Mulțumesc tuturor expozanților, tuturor editurilor prezente aici la Oradea. Îi invit pe toți orădenii, pe toți cei care iubesc cartea, pe toți cei care consideră cititul o delectare, pe toți cei care vor să știe mai multe să vină să viziteze Târgul Gaudeamus și să cumpere cărți”, a spus primarul Ilie Bolojan.

La ediția de anul acesta sunt prezenți peste 60 de exponați așezați în 46 de standuri. Sunt prezente cele mai importante edituri din România, precum Humanitas, Polirom, Editura All, RAO, Școala Ardeleană, Casa Nemira, Curtea Veche Publishing, Fischer Internațional, Editura Trei, Aquila etc.

În colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor și cu Muzeul Țării Crișurilor este amenajat un stand special dedicat Centenarului Mari Uniri, stand care în ediția de la Cluj desfășurată în 18 – 22 aprilie s-a bucurat de un număr mare de vizitatori. Preşedintele de onoare al Târgului Gaudeamus Oradea 2018 este prof. univ. dr. Sorin Șipoș. care a declarat: ”Cartea trebuie să o privim ca pe o ocazie de înțelepciune, o carte care ne pregătește pentru viață, pentru profesiune, pentru tot ceea ce trebuie să însemnăm noi pentru România de astăzi. Târgul Gaudeamus este un târg al tuturor celor dornici de cunoaștere, al tuturor celor care doresc să se autodepășească, și nu în ultimă instanță, Târgul Gaudeamus este un proiect al înțelepciunii românești, un proiect pentru educație. Îi invităm pe toți orădenii, pe tineri, pe studenți, pe liceeni, pe copii să ne treacă pragul.

Pe lângă elementele specifice unui eveniment expoziţional dedicat cărţii – mii de volume, lansări şi prezentări de carte, întâlniri cu scriitorii, vizitatorii se vor putea bucura și de muzică bună, ateliere de creaţie și concursuri cu premii atractive. În cadrul târgului, orădenii vor avea posibilitatea să aleagă dintre cele mai recente și mai căutate titluri ale momentului, atât în limba română cât și în germană, maghiară și engleză.

De asemenea, vor avea loc și evenimentele tradiționale, precum „Invitați de nota 10: Olimpicii României” (elevi din Bihor premiați la olimpiadele internaționale la difierite discipline), proiectul „Cărțile se întorc acasă”, în cadrul căruia orădenii care au prea multe cărți de care nu mai au nevoie sunt așteptați să le doneze, precum și premiile Gaudeamus Oradea 2018. 

Vizitatorii nu s-au lasat asteptati, participând de la primele ore ale deschiderii. Un student la istorie prezent la târg declară că “ Îmi place mult ideea de Târg de carte, este foarte bine că se organizează și la Oradea, astfel avem posibilitate de a răsfoi titluri noi care le găsim pe internet iar dacă ne plac le putem cumpăra la prețuri mai bune decât se găsesc în librării sau în mediul online. Apreciez reducerile care la unele titluri sunt destul de consistente, astfel pot să economisesc bani.” O fetita de 5 ani, foarte incantata, exclama: “ Îmi place aici pentru că sunt multe cărți de colorat frumoase.

Targul ramane deshis pana duminica 13 mai, la ora 15:00. Premiile Gaudeamus Oradea 2018 vor fi decernate duminică, 13 mai, începând cu ora 13.00.