Romania se confrunta cu primele cazuri de „flurona”, o combinatie periculoasa de gripa sezoniera si COVID-19
Sanatate

Romania se confrunta cu primele cazuri de „flurona”, o combinatie periculoasa de gripa sezoniera si COVID-19

Primele cazuri de gripa si coronavirus, simultan, au aparut deja in Romania. Flurona, cum o numesc specialistii a fost confirmata la mai multi pacienti din Romania.

Flurona nu este o noua varianta a virului Covid-19, ci doar un termen folosit pentru descrierea starii pacinetilor diagnosticati cu dubla infectare.

Răcelile obișnuite sunt cauzate de rinovirusuri și coronavirusuri (altele decât SARS-CoV-2), în vreme ce virusurile gripale de tip A și B sunt cele care duc la îmbolnăvirea cu gripă sezonieră.

Anumite persoane prezintă factori de risc în cazul acestor infectări, ceea ce poate schimba evoluția bolii. E vorba despre pacienții mai în vârstă cu boli asociate, astmatici, persoane imunodeprimate sau pacienții oncologici.

Diferența dintre răceală și gripă este că cea de-a doua se instalează brusc ca simptomatologie, în comparație cu răceala obișnuită care debutează treptat, la 1-3 zile de la contactul cu o persoană bolnavă. Apar dureri musculare, frisoane, lăcrimarea ochilor, tuse seacă, durere în gât și congestie nazală. Pot apărea și vărsături. Se asociază febră mare, de peste 38 de grade Celsius.

Infecția cu COVID-19 debutează la fel de brusc ca și gripa sezonieră și are o evoluție extrem de rapidă. Simptomele COVID-19 presupun: temperatură, tuse seacă, dureri în gât și frisoane. Pot apărea și diaree și vărsături la unii pacienți. Dificultatea la respirație apare brusc, odată cu eventualele dureri în piept, pe măsură ce sunt afectați plămânii.

În primele 48 de ore de la debutul simptomelor gripei se recomandă efectuarea unui test de gripă sau test rapid Covid care presupune un exudat nazal și se poate efectua acasă.

DSP Bihor a anuntat ca a fost declarata alerta epidemiologica determinata de gripa si infectii respiratorii si a recomandat mai multe masuri

Ne găsiți și pe Google News