Anunțuri publicitare
“Religia și biserica în viața actuală” conferință susținută de Andrei Marga la Oradea
Cultura

“Religia și biserica în viața actuală” conferință susținută de Andrei Marga la Oradea

Conferința s-a desfășurat, ieri 17 aprilie, în Amfiteatrul Biblioteci Județene “Gheorghe Șincai” reușind să adune un public numeros. Conferința face parte din proiectul “Conferințele Unirii 1918-2018”.

Discursul invitatului s-a axat pe rolul biserici în societatea zilelor noastre atingând și alte probleme contemporane. La începutul discursului a precizat faptului că Oradea are o mare tradiție în domeniul educațional și ecleziastic. După aceea a continuat cu prezentarea doctrinei sociale a bisericii catolice dând ca exemplu pe episcopului german Wilhelm von Kettler din secolul al XIX-lea a cărui teorie se baza pe socialism, fiind influențat de contemporanii săi Karl Max și Friedrich Engels care susțineau cauza socială a muncitorimii din aceea perioadă.

A continuat cu o comparație filosofică între Toma de Aquino și Confucius primul spunând că proprietarul absolut a tot ce ne înconjoară este Dumnezeu pe când cel de-al doilea spunea că împăratul este stăpân a tot și a toate. Acesta făcut apel la aprecierea rolului biserici catolice în contribuția resuscitării latinității și naționalității la români precum și faptul că un popor poate fi unit chiar dacă gândirea acestuia nu este la fel.

Andrei Marga a reflectat asupra celor spuse de Papa Francisc care face referire la o viață simplă și creștinească, un citat care a atins auditoriul face referire la “un zbor cu avionul unde un pasager are loc la business class iar altul la clasa economică în caz de prăbușire a aparatului prețul final fiind același.” Lumea modernă se consideră ca fiind creația culturii ecleziastice dar în procesul de globalizare din prezent nimic nu mai este bisericesc. A accentuat că discrepanța din zilele noastre dintre cei bogați și cei săraci este cea mai mare din istoria omenirii iar politica de dreapta greșește prin faptul că privește în trecut iar politica de stânga este de vină pentru că nu reușește să găsească soluții la această problemă a umanității.

O altă problemă a societății este că băncile au acaparat o putere mult mai mare decât în trecut fiind capabile să schimbe guverne sau chiar regimuri politice. Globalizarea trebuie privită ca o decizie de politici economice luate sub conducerea lui Bill Clinton și nu ca pe un lucru evoluat natural din sistemul capitalist. Dacă se va vorbi în viitor despre o Europă post creștină aceasta se datorează dominației neoliberale din prezent. Un lucru interesant de urmărit fiind un proiect dezbătut de guvernul comunist chinez mai exact acela care prevede că creștinismul ar putea să devină religie oficială în China. Tot ce a însemnat schimbare și evoluție în Europa și în cele mai multe părți ale lumii s-a datorat creștinismului. Credința reprezintă calea de a rezolva Criza Europeană din prezent mai exact a sugerat ca Europa să se întoarcă la originiile creștine.      

loading...