Regiunea Banat – Crisana se pregateste să devina cea mai ofertanta zona turistica din tara. Cinci judete din vestul tarii vor sa infiinteze o Organizație de Management a Destinației pentru dezvoltarea turismului pe plan regional
Stiri Bihor

Regiunea Banat – Crisana se pregateste să devina cea mai ofertanta zona turistica din tara. Cinci judete din vestul tarii vor sa infiinteze o Organizație de Management a Destinației pentru dezvoltarea turismului pe plan regional

Ilie Bolojan, presedintele CJ Bihor s-a intalnit luni, 10 iulie, cu omologii săi din alte patru județe pentru a discuta înființarea Organizației de Management a Destinației, structură al cărei principal obiectiv va fi dezvoltarea pe plan turistic regional.

Intalnirea a avut loc la Timisoara si au participat: președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan, președintele CJ Timiș, Alin Nica, președintele CJ Arad, Iustin Cionca, președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca și președintele CJ Sălaj, Dinu Iancu-Sălăjanu.

In perioada următoare, se vor constitui două grupuri tehnice de lucru din partea administrațiilor județene, unul juridic având ca scop înființarea asociației, iar cel de-al doilea grup de lucru se va ocupa de identificarea tuturor obiectivelor turistice din cele cinci județe participante.

Odată formată, organizația va promova atât punctele forte ale fiecărui județ cât și un plan comun de poziționare turistică a zonei Banat-Crișana la nivel național și internațional.

Organizația de Management a Destinației va urmări creșterea numărului de vizitatori, suplimentarea încasărilor din turism și formarea unor rețele de produse care să întărească vizibilitatea și reputația zonelor de interes turistic.

Anul trecut, guvernul a adoptat o Ordonanță de Urgență referitoare la Organizațiile de Management al Destinației (O.M.D.). Conform documentului, acestea reprezintă o nouă formă de gestionare a destinațiilor turistice care permite dezvoltarea turismului, cu implicații directe în creșterea circulației turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât şi la nivel național.

Obiectivele OMD, indiferent de nivel, sunt reprezentate, printre altele, de creșterea notorietății brandului turistic de destinație, creșterea duratei sejurului/turist și creșterea numărului de turiști din destinație într-un an.

Organizaţiile de Management al Destinaţiei (O.M.D.) reprezintă o nouă formă de gestionare a destinaţiilor turistice care permite dezvoltarea turismului, cu implicaţii directe în creşterea circulaţiei turistice, a volumului de încasări din turism atât la nivel local, cât şi la nivel naţional. Un OMD se va înfiinţa luând în considerare unităţile geografice (judeţe, localităţi) cu obiectivul de a promova turismul local sau regional. Legislaţia va include o descriere clară a mecanismului de finanţare pentru sprijinirea dezvoltării reţelei de OMD-uri regionale şi locale (organizaţii de management al destinaţiei) şi un model solid de guvernanţă”, se arată în Nota de fundamentare.

 Cele 8 Organizaţii de Management al Destinaţiei (OMD), ce vor fi infiintate de Ministerul Turismului, au reprezentat un jalon si sunt necesare pentru dezvoltarea turismului cu bani din PNRR.

Regiunea Banat – Crisana este a doua Oragnizatie ce va fi infiintata pe plan regional si va avea o structura executiva, dupa cea din Bucovina.

Ne găsiți și pe Google News