fbpx
Anunțuri publicitare
Reabilitarea Casei Kolozsváry din Oradea aproape de finalizare (FOTO)
Stiri Oradea

Reabilitarea Casei Kolozsváry din Oradea aproape de finalizare (FOTO)

Municipiul Oradea derulează proiectul de reabilitare a fațadelor clădirii Casei Kolozsváry situată pe strada Iosif Vulcan nr. 2, clădirea fiind inclusă în Programul Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea, aprobat prin Hotărârea Consiliului Local nr. 718 / 2016.

Executantul lucrărilor, S.C Conpila SRL din Oradea, a început lucrările de reabilitare în data de 4 iunie 2018, termenul de execuție a acestora fiind de 12 luni.

Până în acest moment s-au realizat următoarele lucrări: desfacerea tencuielilor exterioare degradate la pereți și la soclu, aplicarea tencuielilor de renovare Baumit la cele două fațade dinspre strada Republicii și strada Iosif Vulcan la nivelul etajelor superioare, reabilitarea acoperișului, înlocuirea/reabilitarea tâmplăriilor, hidroizolarea balcoanelor și recondiționarea balustradelor metalice, montarea jgheaburilor și burlanelor și realizarea ornamentelor tip butoni florali pe ancadramentul ferestrelor care fuseseră acoperite cu tencuială în urma intervenției care a avut loc în jurul anilor 1970.

Urmează ca în perioada următoare să fie executate lucrările de la nivelul parterului clădirii, unde se află spațiile comerciale, dar și lucrările la peretele calcan dinspre strada Republicii.

Valoarea lucrărilor se ridică la suma de 428.734 lei fără TVA.

Construcţia Casei Kolozsváry a fost finalizată în anul 1912 după planurile şi sub îndrumarea arhitectului orădean Sztarill Ferenc, la comanda proprietarului, Kolozsváry Sándor, de profesie bijutier. Acesta și-a demolat casa fără etaj în anul 1910 și a construit minunatul palat pe care-l putem admira şi azi.

Construcţia cu trei etaje plus mansardă şi un bovindou central (bovindou – construcție ieșită în afara planului pereților exteriori ai unei clădiri, aflată în prelungirea planșeului, ca un balconaș închis, prevăzută cu una sau cu mai multe ferestre) era foarte modernă pentru acei ani, fiind realizată pe structură metalică, ceea ce a permis realizarea unor deschideri mai largi, conferindu-I astfel luminozitate.

La vremea respectivă, la parter funcționa o bijuterie, un magazin de modă şi alte spaţii comerciale, iar la etaje erau spaţiile de locuit.

loading...