Raport ITPF Oradea pentru 2021. Peste 4,3 milioane de persoane au tranzitat Vama Bors
Stiri Bihor

Raport ITPF Oradea pentru 2021. Peste 4,3 milioane de persoane au tranzitat Vama Bors

În data de 03.02.2022 la sediul I.T.P.F. Oradea, a participat în sistem videoconferință domnul chestor principal de poliție Ivănescu Bogdan Mihail adjunct al Inspectorului General al Poliției de Frontieră Române la analiza activităţilor desfăşurate de către Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea  în anul  2021.

La această activitate au participat: conducerea inspectoratului, poliţişti de frontieră cu funcţii de conducere din cadrul I.T.P.F. Oradea, şefii structurilor subordonate din judeţul Bihor şi Arad, în sistem videoconferință, precum și reprezentanți ai instituțiilor și autorităților publice cu care Poliția de Frontieră Oradea colaborează.

Cu această ocazie, inspectorul șef al ITPF Oradea, domnul chestor de poliție Marin BONDAR, a prezentat principalele realizări din domeniile de activitate.

 I.T.P.F. Oradea este structura teritorială a Poliției de Frontieră Române care gestionează problemele specifice frontierei de stat la graniţa cu Ungaria și răspunde de întreaga activitate a structurilor subordonate cu privire la supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat în zona de responsabilitate.

Îndeplineşte atribuţiile împuternicitului de frontieră al României în relaţia cu Ungaria și realizează cooperarea cu structurile similare din ţările U.E. şi cele vecine prin intermediul punctelor de contact.

Inspectoratul Teritorial al Poliţiei de Frontieră Oradea este unitatea teritorială a Poliţiei de Frontieră Române, subordonată nemijlocit Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, având competenţă teritorială la frontiera de vest a României cu Ungaria (pe 67,6% din lungimea acesteia) pentru judeţele Bihor şi Arad. Are în componenţă: 2 S.T.P.F.–uri, 9 S.P.F.- uri, 22 puncte de trecere a frontierei (17 rutiere – 9 permanente, 7 temporare și 5 feroviare) și zona liberă Arad – Curtici.

I.T.P.F. Oradea asigură supravegherea şi controlul trecerii frontierei de stat, în scopul prevenirii şi combaterii migraţiei ilegale, a faptelor specifice criminalităţii transfrontaliere, respectării regimului juridic al frontierei de stat, al paşapoartelor şi străinilor, respectării ordinii şi liniştii publice, în zona de competenţă, fiind organizat în conformitate cu prevederile legii.

  Conform datelor statistice existente la nivelul I.T.P.F. Oradea prin punctele de trecere a frontierei subordonate inspectoratului situaţia operativă se prezintă astfel:

Valori de trafic

         În cursul anului 2021, prin punctele de trecere a frontierei din cadrul I.T.P.F. Oradea, au tranzitat frontiera României 9.023.560 persoane (4.678.132 persoane la nivelul județului Arad » 52% din total și 4.345.428 persoane la nivelul județului Bihor » 48% din total).

În ceea ce priveşte mijloacele de transport, în anul 2021,  au fost efectuate formalităţile de  frontieră pentru aproximativ 4.460.000 autovehicule. În ceea ce priveşte situaţia generală a traficului mijloacelor de transport, valorile de trafic înregistrate în anul 2021 sunt relativ constante, comparativ cu anul 2020

Nepermiterea intrării în ţară

În cursul anului 2021 nu s-a permis intrarea în ţară unui număr de 345 persoane, ca urmare a faptului ca nu îndeplineau condiţiile legale. De asemenea, la controlul de frontieră, în  perioada de referinţă, au fost depistate 25.604 alerte de interes naţional şi internaţional, fiind depistaţi la frontieră 219 urmăriţi general şi internaţional care au fost predaţi autorităţilor competente, în vederea dipunerii masurilor legale.

 Acte ilegale

  La nivelul I.T.P.F. Oradea au fost constatate 2.648 acte ilegale dintre care: 2.448 infracţiuni şi 200 contravenţii. Cele mai multe acte ilegale au vizat tentativele de ieşire/intrare ilegală în/din ţară, trecerile ilegale şi infracțiuni de fals/uz de fals.  

Migraţia ilegală

În anul 2021, au fost depistate pe linia migrației ilegale aproximativ  aproximativ 6.000 de persoane, care au acționat ilegal în zona de competență a I.T.P.F. Oradea, atât la frontiera verde, cât şi în punctele de trecere a frontierei.

În perioada supusă analizei la frontiera „verde” au fost depistați aproximativ 2.000 cetățeni străini  în tentativă de trecere ilegală a frontierei sau în apropierea frontierei de stat. Din punct de vedere al cetățeniei, se menține ridicat numărul migranților proveniți din statele generatoare de migranți din Orientul Mijlociu, însă pentru anul 2021 se observă ca aceştia provin din Afganistan, Siria, Bangladesh, Irak, Pakistan etc.

Moduri de operare:

  • deplasarea cu trenul până în Arad sau Oradea, iar de acolo cu mijloace de transport în comun sau taxi până în apropierea unor localităţi din proximitatea frontierei, apoi pe jos spre frontiera cu Ungaria, migranții folosindu-se de aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile;
  • constituirea grupurilor de migranți în zona loc. Timișoara și deplasarea spre frontieră cu autoturismele călăuzelor sau transportatorilor în vederea trecerii ilegale a acesteia;

În punctele de trecere din zona de competenţă I.T.P.F. Oradea au fost depistate aproximativ 4.000 persoane care au încercat să treacă ilegal frontiera,  ascunse în diferite mijloace de transport,  sau  prin evitarea controlului la frontieră sau folosind documente false .

Începând cu luna ianuarie 2021 s-au înregistrat creșteri semnificative ale detecțiilor în punctele de trecere ale frontierei. Se remarcă faptul că aproximativ 59% dintre migranții ascunși în mijloace de transport (aproximativ 1.700 de persoane) au fost depistați în P.T.F. Nădlac II, în timp ce, pe linia fraudei documentare, cele mai multe detecții au fost înregistrate în P.T.F. Curtici (40 de persoane).      

Moduri de operare în P.T.F:

În cazul persoanelor ascunse în autovehicule:

  • ascunse în automarfare sau în microbuze, în spatele bagajelor/ în locașuri special amenajate;
  • ascunse pe osiile semiremorcilor;
  • ascunși pe platformele unor trenuri de marfă care transportau autoturisme

În anul 2021, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost înregistrate 358 de cazuri pe linia traficului de migranți, fiind depistați 388 de facilitatori. Comparativ cu anul trecut, a crescut numărul facilitatorilor depistați cu 134%, însă numărul mic al migranților facilitați se datorează atât faptului că aceștia utilizează aplicaţiile de hărţi ale telefoanelor mobile, ori diverse detalii de planimetrie pentru trecerea ilegală a frontierei, fără a apela la rețelele de traficanți de migranți, cât și creșterii numărului de detecții în urma activităților de prevenire desfășurate la nivelul sectoarelor P.F.

CONCLUZII :

  • Se menține presiunea migraționistă pe frontiera româno-maghiară în jud. Arad în zonele de competenţă ale S.P.F. Nădlac, S.P.F. Turnu și S.P.F. Curtici, iar în jud. Bihor în S.P.F. Borș, S.P.F. Salonta și S.P.F. Valea lui Mihai.
  • Din datele existente la nivelul inspectoratului, rezultă faptul că grupurile de migranți se deplasează, în general din Timișoara, cu diferite mijloace de transport spre frontiera româno-maghiară, migranții încearcând să treacă ilegal frontiera cu ajutorul aplicaţiilor GPS ale telefoanelor mobile sau utilizând detalii din teren, ori încearcă să se urce în automarfare.
  • De remarcat este faptul că aproximativ 75% dintre migranții depistați la frontiera verde sau cu ședere ilegală au fost detectați în zona Nădlac – Pecica – autostrada A1 – zonele adiacente P.T.F. Nădlac II.

 GESTIONAREA PANDEMIEI COVID – 19

Măsuri la nivelul I.T.P.F. ORADEA

Pe parcursul anului 2021, în vederea unei bune gestionări a pandemiei COVID – 19, s-au adoptat următoarele măsuri:

  • monitorizarea permanentă a situației operative, prin intermediul Centrului Operațional de Cordonare;
  • cooperarea permanentă și schimb continuu de date și informații de interes cu celelalte instituții cu atribuții în domeniu (I.P.J., D.S.P.,C.J.C.C.I., autoritățile de frontieră maghiare);
  • În punctele de trecere a frontierei:

Au continuat activitățile  de sprijin pentru reprezentanții D.S.P. aflaţi în punctele de trecere a frontierei. S-a asigurat fluența traficului de persoane și mărfuri prin punctele de trecere a frontierei din subordinea I.T.P.F. Oradea, prin suplimentarea personalului și arterelor deschise pentru control, precum și prin angrenarea părții maghiare în luarea unor măsuri similare, ori de câte ori a fost cazul;

  • în anumite situații, s-au luat măsuri speciale de fluidizare a traficului (ex. blocajul de trafic rezultat în urma restricțiilor de intrare în Ungaria cu ocazia Zilei maghiarilor de pretutindeni, situația din perioada sărbătorilor de iarnă când s-au deschis noi artere pe contrasens în Punctul de Trecere a Frontierei Nădlac II);
  • în perioada carantinării orașului Nădlac (14-28 februarie 2021) s-a procedat la informarea participanților la trafic pe sensul de intrare în țară cu privire la măsura de carantinare și interdicția de oprire pe teritoriul administrativ al localității, recomandându-li-se alimentarea cu carburanți în stațiile din proximitatea punctului de trecere a frontierei Nădlac I;
  • s-au făcut demersuri către autoritățile maghiare pentru suplimentarea personalului alocat la controlul de frontieră, astfel încât să se deschidă două noi artere pe sensul de ieșire din țară prin P.T.F. Nădlac.
  • s-au asigurat scanere de cod QR în punctele de trecere a frontierei, pentru stabilirea autenticității și valabilității certificatelor digitale prezentate la intrarea în țară;
  • La nivelul aparatului I.T.P.F. Oradea:

Efective din cadrul I.T.P.F. Oradea au fost angrenate, la solicitarea I.P.J. Bihor, în acțiuni de verificare a respectării legislației în domeniul prevenirii și combaterii efectelor pandemiei COVID-19; personalul aparatului I.T.P.F. Oradea a participat în perioada supusă evaluării la un număr de 50  acțiuni de acest tip, pe raza municipiului Oradea. La solicitarea I.P.J. Bihor, personal din cadrul S.P.F. Salonta a fost angrenat în verificarea prezenței la domiciliu a pesoanelor izolate/carantinate pe raza de competență teritorială a sectorului; în acest sens, s-au efectuat un număr de 148 verificări față de 185 de persoane, fără a se constata nereguli;

     Prevenirea și combaterea infracționalității în context pandemic;

Conducerea I.T.P.F. Oradea a urmărit permanent armonizarea și coordonarea activității tuturor structurilor subordonate pentru diminuarea, în contextul pandemiei de COVID 19, a pericolelor la adresa vieții, sănătății și integrității corporale a persoanelor ce au tranzitat punctele de trecere a frontierei din subordine sau au fost depistate / verificate în zona de competență. 

În perioada analizată au fost constatate un număr total de 100 fapte penale în legătură cu măsurile dispuse în contextul pandemiei, după cum urmează:

  • abuz în serviciu – 3,
  • zădărnicirea combaterii bolilor – 38,
  • fals în înscrisuri sub semnătură privată – 22,
  • uz de fals – 21,
  • trecere frauduloasă a frontierei de stat – 8,
  • fals material în înscrisuri oficiale – 5,
  • fals în declarații – 2,
  • folosirea de instrumente de autentificare sau de marcare false – 1.

Principalele moduri de operare au fost:

  • Prezentarea la controlul de frontieră efectuat pe sensul de intrare în România a unor teste RT-PCR contrafăcute;
  • Prezentarea la controlul de frontieră efectuat pe sensul de intrare în România a unor Certificate digitale Europene COVID aparținând altor persoane sau falsificate prin înlocuirea datelor titularului cu cele ale persoanei prezente la control;
  • Prezentarea la controlul de frontieră efectuat pe sensul de intrare în România a unor adeverințe de muncă de la un angajator din Ungaria contrafăcute / falsificate, în scopul de a beneficia de excepția de la carantinare prevăzută pentru lucrătorii transfrontalieri;
  • Deplasarea pe contrasens pentru a intra în România (pe sensul de ieșire din România) în vederea evitării controlului de frontieră, a triajului epidemiologic și implicit a carantinării.

Infracţionalitatea  economico-financiară

Combaterea evaziunii fiscale, ca formă de manifestare a infracţionalităţii transfrontaliere a constituit una dintre direcţiile principale de acţiune a structurilor operative din cadrul I.T.P.F. Oradea.

Caracteristic zonei de competenţă, având la bază cazuistica operativă din domeniu, subliniem faptul că evaziunea fiscală în punctele de trecere a frontierei nu reprezintă o formă a macro-criminalităţii transfrontaliere, evenimentele operative având un conţinut sporadic, constatările Poliţiei de Frontieră fiind semnificative în domeniul traficului cu ţigări şi tutun.

Traficul de ţigări şi produse din tutun

Traficul cu țigarete de contrabandă și respectiv cu tutun este prezent în continuare la frontiera României cu Ungaria, cantitățile mari descoperite cât și modalitățile prin care s-a încercat introducerea/scoaterea acestora în/din țară demonstrând faptul că acest fenomen a crescut  în anul 2021.

În perioada de referință au fost înregistrate 6 cazuri de trafic ilicit cu țigarete și tutun (5 cazuri cu țigarete, 1 caz cu tutun), acestea fiind înregistrate atât pe sensul de intrare, cât și pe sensul de ieșire din țară din P.T.F Nădlac I, P.T.F Nădlac II, P.T.F. Borș I, P.T.F. Borș II și P.T.F. Vărșand, acestea intrând în categoria faptelor penale.

În anul 2021, la nivelul I.T.P.F. Oradea, polițiștii de frontieră au reținut în vederea confiscării 6.605.660 de ţigarete, capturile înregistrând un trend puternic ascendent comparativ cu anul 2020, când au fost confiscate 719.900 de ţigarete. În ceea ce privește cantitatea de tutun descoperită, aceasta a fost capturată în luna mai (34,00 kg. de tutun), caz înregistrat pe sensul de intrare în țară la nivelul S.P.F. Borș.

Este de menționat faptul că, nu s-au înregistrat cazuri de trafic cu țigarete/ tutun la frontiera verde sau pe căile de comunicații în perioada de referință.

      Cazuri semnificative

  • În data de 26.03.2021, în P.T.F. Nădlac II s-a prezentat la controlul de frontieră un cetățean român, conducând o autoutilitară, iar în baza unei informații, s-a procedat la efectuarea unui control amănunțit al autoutilitarei, observându-se faptul că aceasta era încărcată cu paleți de cherestea, iar pe unele dintre plăci existau urme vizibile de lipire. În interiorul plăcilor au fost descoperite 12.052 pachete de țigarete (241.040 țigarete) de diferite mărci, unele dintre ele fără timbru, iar altele cu timbru de Ucraina și Belarus.
  • Moduri de operare

Se remarcă faptul că, în majoritatea cazurilor de trafic cu tutun și produse din tutun descoperite în anul 2021, țigaretele și tutunul au fost ascunse în autovehicule, în locașuri special amenajate și în cutii de carton, modurile de operare fiind următoarele:

  • plasarea pachetelor de țigarete în interiorul compartimentului marfă acoperit cu prelată, într-un locaș special amenajat din placaj de lemn sau în spatele unui paravan amenajat în acest sens de către șofer;
  • Ascunderea pachetelor de țigarete în marfa transportată, sub bancheta din spate a autovehiculului sau în interiorul unor cutii de carton, în partea din față a semiremorcii, în spațiul destinat mărfii;
  • plafon dublu, dedesubtul prelatei, în partea superioară, care avea prelată modificată cu buzunar, tip fermoar;
  • ascunderea tutunului în saci menajeri, în locașul roții de rezervă și în autoturism.

Bunuri contrafăcute

Lucrătorii de poliție judiciară au instrumentat 3 dosare penale (2 fapte constatate la nivelul S.P.F. Vărșand și una la nivelul S.P.F. Nădlac) pentru săvârșirea infracțiunii  de punerea in circulatie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă inregistrată pentru produse identice ori similare.

      Cazuri semnificative

  • În data de 02.2021, în P.T.F. Vărșand, s-a prezentat la controlul de frontieră, pe sensul de ieșire din Romania, un cetățean,

         –  care conform CMR, transporta 30 de cutii cu parfumuri.

             – în urma efectuării verificărilor de frontieră și a controlului fizic al automarfarului, existau indicii temeinice că produsele respective sunt contrafăcute.

            – ca urmare a corespondentei prin e-mail cu firma în cauză, aceasta ne-a comunicat faptul ca firma nu recunoaste acest transport și nu are informații despre acesta.

            Având în vedere cele constatate, s-a întocmit dosar penal pentru savarsirea infracțiunii de “punere in circulatie a unui produs purtand o marca identica sau similara cu o marca inregistrata pentru produse identice ori similare”, iar cele 3.460 de bucăți recipiente de parfum, care au fost ridicate pe baza de dovadă, au fost depuse la camera de corpuri delicte.

  • În data de 06.2021, în P.T.F. Vărșand s-a prezentat pe sensul de ieșire din Romania, un cetățean turc, conducând un ansamblu rutier de transport marfă înmatriculat în România.

           – Conform documentelor de însoţire, mijlocul de transport era încărcat cu textile cu destinația Ungaria și Polonia;

     – Având suspiciuni cu privire la marfa transportată, s-a solicitat prin adresă, sprijinul reprezentanților Direcției Regionale Generale a Finantelor Publice – D.R.V. Timișoara, pentru efectuarea unui control amănunțit asupra mărfii;

       -În urma desigilării au fost descoperite articole de îmbracaminte, încalțăminte și alte bunuri succeptile a fi contrafăcute, purtând numele mai multor mărci protejate.Având în vedere cele constatate, au existat indicii temeinice că produsele respective sunt susceptibile a fi contrafăcute și întreg automarfarul cu marfa descoperită a fost predat pentru inventariere echipei vamale din cadrul D.R.V. Timișoara.

-În urma inventarierii mărfii, s-a concluzionat că valoarea aproximativă a acesteia este de 120.000 Euro, întreaga încărcătură fiind indisponibilizată la I.T.P.F. Oradea.

      Având în vedere cele constatate, în cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de punerea in circulatie a unui produs purtând o marcă identică sau similară cu o marcă înregistrată pentru produse identice ori similare.

     Traficul internațional cu autoturisme furate

În cursul anului 2021, la nivelul I.T.P.F. Oradea au fost descoperite 55 autovehicule furate în valoare totală de  4.7 milioane le lei, fiind întocmite 54 de dosare penale și cercetate penal 59 persoane.

 Cele mai multe evenimente au fost înregistrate în P.T.F. Nădlac II (17 cazuri), P.T.F. Borș II (9 cazuri), P.T.F. Borș II (11 cazuri) și P.T.F. Nădlac I (8 cazuri).

Din analiza datelor existente, reiese că în majoritatea cazurilor fiind folosită frauda la firmele de asigurări (aprox 90%) dar se înregistrează şi cazuri de furt, urmat de falsificarea documentelor.

Cazuri semnificative:

În data de 19.03.2021, la P.T.F. Nadlac II-Csanadpalota, s-a prezentat la intrarea în țară, un cetățean român conducând autoturismul marca Mercedes-Benz . La controlul de frontiera s-a constatat faptul ca autoturismul figureaza in alerta  ca fiind bun cautat pentru confiscare, emisa de Spania .

În urma verificărilor efectuate s-a constatat că pentru vehiculul în cauză autoritățile norvegiene au emis o alertă de confiscare. Autoturismul a fost evaluat la suma de 295.460 lei (60.000 EURO);

  Colaborare internă

Activitatea de cooperare cu toate structurile reprezentate la nivelul celor două județe s-a desfăşurat în bune condiţii, reuşindu-se menţinerea ordinii şi siguranţei publice în zona de competenţă a inspectoratului. Principalele structurile cu care I.T.P.F. ORADEA  a desfăşurat acţiuni în cooperare în anul 2021 sunt: I.P.J. Bihor / Arad, Serviciul pentru Imigrări Bihor / Arad,  D.S.P. Arad și Bihor, Garda de  mediu, I.J.J. Bihor / Arad, A.N.A.F. etc.  Astfel, au fost desfășurate un număr de 402 acțiuni în comun și 549 misiuni în cooperare.

            Colaborare internaţională

În anul 2021, I.T.P.F. Oradea a cooperat cu cele patru Inspectorate de Poliție de pe teritoriul Ungariei, situate la frontiera cu România, având în vederea menţinerii unei legături permanente pentru rezolvarea tuturor situaţiilor apărute în ceea ce privește combaterea traficului de migranți, a infracțiunilor transfrontaliere, fluidizarea traficului de călători şi autovehicule prin PTF- uri . În acest sens s-au desfășurat:

  • 53 ședințe de lucru;
  • 22 cercetări în comun;
  • 357 întrevederi de frontieră.

Principala preocupare a constat în menţinerea bunei cooperări cu organele de graniţă vecine. Pentru aceasta a fost menţinută o legătură permanentă cu structurile similare ale poliţiştilor din Ungaria efectuându-se un schimb de comunicări şi corespondenţe cu partea ungară.

De asemenea, în anul 2021 un număr de 38 de poliţişti de frontieră din cadrul I.T.P.F. Oradea au participat la  misiuni organizate de Agenția Frontex, au fost detașați în cadrul Rezervei E.B.C.G.T. – în tări precum Albania, Bulgaria și Polonia, respectiv au participat la 3 cursuri organizate de Agenția Frontex.

     Obiective propuse în anul 2022     

  • Identificarea unor noi modalități de realizare și optimizare a pregătirii profesionale a personalului, în condițiile accentuării complexității și volumului necesarului de pregătire, precum și a creșterii vitezei de actualizarea informațiilor relevante.
  • Reducerea deficitului de personal de la nivelul structurilor operative:
  • Organizarea şi implementarea acţiunilor operative pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor circumscrise criminalităţii organizate transfrontaliere şi a migraţiei ilegale;
  • Îmbunătățirea condițiilor de muncă a personalului instituției prin:
    • implementarea celor 2 proiecte cu finanțare externă nerambursabilă,
  • ”Reabilitare Termică Corpuri de Clădire C1, C3, C4, C5 și C10”- la sediul I.T.P.F Oradea și ”Reabilitare termo-energetică – pavilion administrativ – la S.P.F. BORȘ”
  • implementarea proiectului cu finanțare de la bugetul de stat, Titlul XV – Construire sediu nou la Sectorul Poliției de Frontieră Valea lui Mihai;Implementarea Memorandumului ”Măsuri pentru îmbunătățirea activității în puntele de trecere a frontiereiși/sau a calității acestora, în scopul reducerii timpilor de așteptare”,conceput în scopul eficientizării activității din principalele puncte de trecere a frontierei și/sau calității acesteia și a reducerii timpilor de așteptare, adoptat de către Ministerul Afacerilor lnterne, Ministerul Finantelor Publice, Ministerul Transporturilor, Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Dezvoltărli Regionale și Adrninistrației Publice.

 

Ne găsiți și pe Google News