„R.A.M.” – Expozitie de Arta Contemporana, astazi de la ora 18:00,  in Cetatea Oradea
Cultura

„R.A.M.” – Expozitie de Arta Contemporana, astazi de la ora 18:00, in Cetatea Oradea

evomag.ro
Filiala Oradea a Uniunii Artiştilor Platici din România organizează, marți, vernisajul expoziţiei de artă contemporană ” R.A.M. ”. 

Evenimentul va avea loc începând cu ora 18:00 în Corpul C al Cetăţii Oradea (curtea interioară, lângă biserică). Vor expune artiştii Darius Martin, Tibi Szolt, Dan Mircea, Dann Hora, Tudor Francu, Ieronim Moruț, Ioana Teodora Klein, Terez Matza, Gabriel Jordan și Andreea Nistor.

R.A.M. Sau Random access memory este un scurt comentariu asupra memoriei, a spațiului expozițional ca și generator de memorie, o ilustrare personalizată a percepției și abordării felului de a ne aminti. 

Cum acest subiect se ramifică la memorie afectivă, colectivă, genetică, emoțională, corporală precum și inconștientă, avem oportunitatea de a explora un spațiu încețoșat sau incredibil de lucid, cum explorăm diferitele spații mentale ce limitează cunoașterea noastră.

decathlon.ro

A spune că expoziția este o odă a memoriei ar fi o exagereare, în schimb putem acepta că este o umbrelă conceptuală sub care putem identifica diferite aspecte ale acestei teme. Memoria în felul ei de funcționare este ambiguă și diversă, în funcție de persoană. De la memoria dobândită genetic ce trăiește traume ale generaților anterioare, la memoria ancestrală ce își caută loc în contemporan, până la organizarea abstractă a gândului sunt multe metode și feluri de a aminti. Felul de reprezentare diferă, unii înoată și caută sens în supa primordială ce circulă în arhetipurile umane, alții caută intimitatea senzorialului. Fiecare artist își urmează drumul, tema memorieri este doar ceva ce putem indetifica în metodologia fiecăruia din artiștii reprezentați , eventual o sub temă plasată din permanența ei în identitatea noastră ca și oameni. 

Tocmai din aceste motive apare titlul RANDOM ACCESS MEMORY, o inflitrare aleatorie a forțelor creatoare în spațiul vizual contemporan, o acesare personală a diferitelor tipuri de abordări ce formează împreună o memorie bazată pe ”memorii”.

Fiecare are un diferit mod de a prioritiza memorile, auditive, vizuale, olfactive… avem tendința de a avea preferințe diferite, care ne conturează identitatea. Prezentul în sine este un constant generator de memorie, un constant demers de manifestare individuală în fața circumstanțelor, astfel, expoziția asta nu își dorește mai mult decât a genera o memorie contemplativă.