Proiectul de investitie in valorificarea energiei geotermale pentru incalzire, in Oradea, a fost aprobat
Stiri Oradea

Proiectul de investitie in valorificarea energiei geotermale pentru incalzire, in Oradea, a fost aprobat

Viceprimarul Mircea Mălan a susținut azi, 11 iulie 2017, o conferință de presă privind aprobarea proiectului ”Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul – Oradea” în vederea finanțării acestuia în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020 Axa Prioritară 6.

Bugetul proiectului este de 98.275.862, 57 lei (inclusiv TVA). Proiectul a fost aprobat în ședința Consiliului Local de astăzi.

La nivelul cartierului Nufărul I, consumatorii sunt alimentați momentan dintr-o rețea de distribuție cu un grad de uzură foarte accentuat, cele 7 puncte termice fiind și ele într-o stare de uzură tehnică înaintată.

Obiectivul specific al acestui proiect este creșterea producției de energie din resurse regenerabile. Proiectul presupune realizarea unui foraj la o adâncime de cca 3 km, înlocuirea întregii rețele de transport de la stație până la fiecare consumator în parte, respectiv până la cele 288 de module de termie, care vor fi amenajate la fiecare scară de bloc. Acest lucru va duce la dezafectarea celor 7 puncte termice din zona Nufărul și folosirea lor tot în interesul cetățenilor, fie pentru amenajarea de locuri de parcare, fie în alte scopuri. De asemenea, apa geotermală folosită pentru producerea agentului termic va fi reinjectată, evitându-se astfel epuizarea zăcământului.

Viceprimarul Mircea Mălan a explicat beneficiile implementării proiectului: ”Acest proiect este unul foarte important pentru oraș. Ne dorim să devenim exploatatori ai zăcământului geotermal, iar în acest sens am început deja demersurile pentru a obține licență de exploatare proprie. Beneficiile concrete ale acestui proiect nu sunt deloc de neglijat. Astfel, se vor reduce semnificativ costurile de producere a energiei termice, va rezulta o energie nepoluantă, iar prin înlocuirea tuturor rețelelor vom înlătura pierderile din sistem, crescând în același timp calitatea serviciilor oferite către cetățeni”.

loading...