Au mai rămas doar câteva zile până la „Noaptea Cercetătorilor Europeni”, cel mai cunoscut și longeviv eveniment de promovare a științei și cercetării din țara noastră, are și în acest an drept gazdă Universitatea din Oradea.
Cei tineri și mai puțin tineri, pasionați de știință și cercetare, sunt așteptați, vineri 29 septembrie, începând cu ora 17:00, la sala polivalentă a Universității din Oradea, pentru a lua parte la experimente inedite, activități interactive, concursuri, jocuri cu roboți și tradiționala tombolă a evenimentului. Facultățile și departamentele de cercetare ale Universității din Oradea, împreună cu partenerii lor, au pregătit și în acest an o serie de surprize vizitatorilor.
Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației va prezenta publicului doi roboți, un sistem experimental pentru studierea levitației electromagnetice, un sistem de monitorizare a calității aerului, o casă inteligentă și un sistem de vânzare automat.
La rândul ei, Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică vine în fața curioșilor cu o cameră de termoviziune în infraroșu, programul OpenCV utilizat de un robot umanoid, roboți sumo care se vor duela în ring, un pneumobil – vehicul cu aer comprimat, realizat de studenți pentru competițiile din cadrul universităților tehnice europene, un roboțel capabil să caute și să găsească o minge și o prezentare a Centrului de Transfer Tehnologic din cadrul universității orădene.
Profesorii și studenții Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Jurnalism îi vor provoca pe vizitatori cu un concurs de întrebări având ca temă Uniunea Europeană. Tot ei vor prezenta publicului scurte documentare despre provocările vieții de jurnalist, politica europeană, dar și publicații, cărți ori materiale legate de cercetările arheologice efectuate în județul Bihor.
Viitorii artiști și cadrele didactice de la Facultatea de Arte își vor întreține oaspeții cu imagini inspirate de curentul Art Nouveau și cu un stand unde vizitatorii sunt invitați să descopere procesul de creație al muzicii electronice, „de la de la un simplu sunet la o structură complexă cu mai multe voci folosind un sintetizator”.
Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură vine la întâlnirea cu orădenii prezentând machete, scanări ale unor edificii orădene și aparatură topografică de ultimă generație.
Profesorii Facultății de Drept vor aduce cu ei aparatură criminalistică. Atenție, cei interesați pot fi amprentați!
Facultatea de Geografie, Turism și Sport iese înaintea celor care vor lua parte la „Noaptea Cercetătorilor Europeni” cu o provocare. Cei prezenți își vor putea testa calitățile sportive, evaluându-și forma fizică, viteza de reacție și coordonarea.
Viitorii ingineri și dascălii lor de la Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial propun cu un stand experimental pentru o instalație hibrid de producere a energiei electrice din resurse regenerabile (solar și eolian), un motor Striling, ochelari VR și o inedită colecție vestimentară dedicată doamnelor și domnișoarelor, realizată din deșeuri textile.
Facultatea de Litere îi provoacă pe vizitatori să își testeze cunoștințele de limbă, literatură și cultură: română, engleză ori germană. De asemenea, curioșii pot afla cum se realizează traducerea unui film, iar cei mai creativi pot crea istorioare, pornind de la un singur cuvânt.
Medicina prezintă orădenilor informații despre relația dintre fitoterapie și farmacia modernă. La fel ca și anul trecut, standul dedicat alimentației sănătoase va acționa, cu siguranță, asemeni unui magnet pentru public, cu atât mai mult cu cât gazdele promit „gustări sănătoase și limonadă”.
Tot spre desfătarea gustului ne provoacă și reprezentanții Facultății de Protecția Mediului. Biscuiți din ovăz cu fructe de pădure, băutură din fructe de pădure, obținută printr-o prelucrare minimală, realizarea și degustarea unor sucuri funcționale, îmbogățite în compuși bioactivi cu activitate antioxidantă și a unor biscuiți obţinuţi din fulgi de ovăz fortificați cu fructe de pădure, promovarea ambalajelor eco pe bază de amidon, repezintă doar o mică parte din ceea ce „vor pune pe masă” studenții și profesorii de la Mediu.
Biologii de la Facultatea din Informatică și Științe vor pune pe standuri plante clonate. Colegii lor de la Chimie promit experimente distractive, iar fizicienii propun experimente ce utilizează laserul. Departamentul de Matematică vine și el cu o istorie a acestei științe dar și cu un soft de cultură generală dedicat matematicii și informaticii.
Facultatea de Științe Economice își propune să testeze abilitățile de întreprinzători ale celor care îi vor vizita standul. Și, tot economiștii propun publicului jocuri de strategie, proces decizional, cooperare, planificare.
La rândul lor, reprezentanții Facultății de Științe Socio-Umane vin spre cei dornici de cunoaștere cu o testare psihologică. Tot cei de le Socio-Umane aduc la „Noaptea Cercetătorilor Europeni” o provocare inedită. Participanții pot acompania muzical o serie de cântece selectate cu ajutorul tuburilor colorate „bun workers” și pot dansa pe ritmurile create chiar de ei. De asemenea, standul Facultății de Științe Socio-Umane le propune vizitatorilor să ia parte la interviuri referitoare la relația dintre emoție-culoare-muzică-mișcare.
Reprezentanții Departamentului pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD) al Universității din Oradea propun și ei un dialog pe teme de actualitate ca: Educație și digitalizare, Educația în mediile vulnerabile – sesiune de postere și prezentări de carte, Direcții ale dezvoltării învățământului contemporan.
Partenerii tradiționali ai Universității din Oradea: Celestica, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Logiscool Oradea, Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo” și Crucea Roșie Bihor vor fi și ei prezenți la eveniment. Printre ei, reprezentanții Dekormania le propun orădenilor să ia parte la realizarea unui panou cu ajutorul tehnicii mozaic folosind materiale reciclate.
Organizatorii promit că, nici în acest an, de la „Noaptea cercetătorilor Europeni” nu va lipsi zona de jocuri interactive și standul dedicat testelor de cultură generală.
Ca de fiecare dată, intrarea este liberă!
Ora |
Descriere activitate |
17:00 |
Deschiderea oficială |
17:00-21:00 |
Primirea şi înregistrarea participanţilor la Info Point şi Stand UE |
17:00-21:00 |
Prezentări interactive la standuri |
18:00 și de la 19:00 |
VISITING TOUR Vizitarea și prezentarea celor mai noi și atractive laboratoare și infrastructuri |
21:00 |
Tombolă |
22:00 |
Încheierea evenimentului |
Ne găsiți și pe Google News