Program muzeal-educativ – „Cucerirea otomană din 1660 – Cetatea Oradea sub stăpânirea Semilunei”
Cultura

Program muzeal-educativ – „Cucerirea otomană din 1660 – Cetatea Oradea sub stăpânirea Semilunei”

În perioada 1- 31 august 2023, la Secția Muzeul Orașului Oradea, din cadrul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, se va desfășura programul muzeal-educativ „Cucerirea otomană din 1660 – Cetatea Oradea sub stăpânirea Semilunei”, adresat atât elevilor din învățământul preuniversitar, cât și pasionaților de istorie și, mai ales, de istoria frumosului nostru oraș.

          Cu acest prilej, muzeograful Dumitru Noane va prezenta evenimentele care au avut loc în timpul asediului din 1660 – purtat de oștile Imperiului otoman împotriva apărătorilor, majoritatea civili și, mai mult, tineri învățăcei -, cucerirea cetății, care a avut loc acum 363 de ani și urmările acestui eveniment asupra evoluției cetății și a așezărilor din jurul acesteia, ca reședință de pașalâc otoman.

          Cucerirea Oradiei, la 1660, reprezintă una dintre ultimele zvâcniri expansioniste ale Imperiului otoman, un important pas spre ținta următoare – Europa centrală. Pretextul anexării cetății de pe malul Crișului Repede a fost faptul că Gheorghe Rákóczi II, rebelul principe, unul dintre conducătorii răscoalei antiotomane a țărilor române între 1658-1660, și-a avut sediul aici. Cauzele sunt însă mult mai complexe și vizează însăși strategia lui Köprülü-Mehmed pașa în raporturile Imperiului otoman cu această parte a Europei. Prin cucerirea Oradiei se urmărea realizarea unei legături în lanțul orașelor-cetăți reședințe de pașalâcuri: Belgrad – Timișoara – Oradea – Eger – și, astfel, crearea unui front capabil oricând de a fi împins înainte. Cucerirea a fost posibilă în urma unui asediu de 46 de zile în care apărătorii – în cea mai mare parte populația civilă din oraș, neobișnuită cu mânuirea armelor, respectiv elevi de la școala orădeană –, nu s-au sfiit să se opună unui dușman copleșitor din punct de vedere numeric. Aceasta a deschis o pagină nouă în istoria cetății și orașului, aceea de reședință a unuia dintre cele mai puțin longevive pașalâcuri otomane.

          Toți cei interesați pot să se înscrie la program muzeal. Asociațiile/cluburile pot să se programeze după cum stabilesc, de comun acord, membrii acestora. Elevii sunt așteptați preferabil în grupuri constituite la nivelul școlilor de către cadrele didactice ce desfășoară activități pe timpul vacanței.

          Întâlnirile se vor desfășura la secția Muzeul Orașului Oradea, Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41, în intervalul orar 10.00 – 18.00. Costul unui bilet este de 5 lei/persoană.

          Programările se fac la numărul de telefon : 0771/741.331.

Ne găsiți și pe Google News