Profesorului Emerit Petre Iuliu Dragomir i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Oradea
Educatie

Profesorului Emerit Petre Iuliu Dragomir i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Oradea

Când emoțiile pozitive unesc oameni, este un sentiment minunat. Sala CA a Universității din Oradea a devenit ieri, 12.05.2023, pe cât de somptuoasă, pe atât de prietenoasă. Un om a reușit să adune în jurul lui prieteni, colegi, foști doctoranzi pentru a-i fi alături într-un moment în care i-a fost onorat profesionalismul, cinstită cariera, moralitatea de care a dat dovadă de-a lungul timpului și bunătatea.

În data de 12 mai 2023, la propunerea Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, i-a fost conferit titlul de Doctor Honoris Causa domnului Profesor Emerit Petre Iuliu Dragomir, un remarcabil specialist al geodeziei românești din cadrul Universității Tehnice de Construcții București.

Evenimentul se încadrează firesc în Săptămâna Geodeziei Românești, organizată de către Uniunea Geodezilor din România (UGR), în colaborare cu Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității din Oradea, Federația Internațională a Geodezilor, Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI), Consiliul European al Geodezilor și Academia de Științe Tehnice din România.

Domnul Profesor Emerit Petre Iuliu Dragomir a fost alături de colectivul Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură din cadrul Universității din Oradea încă de la înființare.

Atmosfera a fost extraordinară și suntem onorați să omagiem personalități precum domnul Profesor Emerit Petre Iuliu Dragomir. Noi, la Universitatea din Oradea, considerăm că cel mai important lucru este să pregătim studenții să devină absolvenți pregătiți pentru societatea contemporană”, a fost de părere domnul Președinte al Senatului Universității din Oradea, conf.univ.dr. Vasile-Aurel Căuș. ”Azi ne mândrim și ne face cinste să adăugăm valori familiei academice orădene”, a mai adăugat domnia sa.

Domnul Prorector, prof.univ.dr.habil. Sorin Borza, a adresat un cuvânt emoționant din partea conducerii universității spunând că ”cercetarea științifică aplicată are nevoie de umaniști, în aceeași măsură precum umaniștii au nevoie de oameni dedicați științei”. Domnia sa a subliniat faptul că domnul Profesor Emerit Petre Iuliu Dragomir nu s-a confruntat cu problemele care ne provoacă pe noi acum, dar esența momentului de astăzi este faptul că domnul profesor devine membru al familiei Universității din Oradea.

Doamna prof.univ.dr. Aurora Mancia, vădit emoționată, a avut privilegiul de a citi Laudatio și să transmită idea că în anul universitar 2022-2023, odată cu cei 60 de ani de universitate continuă ai Universității din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură aniversează 20 de ani de la înființare și astfel evenimentul de azi capătă o plus valoare. A adresat cuvinte de recunoștință domnului profesor pentru întreaga sa activitate, pentru meritele extraordinare obținute în domeniul Științelor Inginerești și cel al Geodeziei. ”Domnul profesor”, a adăugat domnia sa, ”este un veritabil om de acțiune, o personalitate prestigioasă și un bun prieten al nostru, al tuturor, studenți și cadre didactice”. A salutat cu acest prilej pe soția și copiii domnului profesor, prezenți la festivitate. ”Dumnezeu a lăsat pe pământ oameni care să fie buni, iar unul dintre aceștia este domnul Profesor Emerit Petre Iuliu Dragomir”.

Înainte ca domnul Președinte al Senatului universitar să citească mesajul în latină, au luat cuvântul câțiva dintre invitații prezenți la eveniment, care au dorit să vorbească despre meritele și calitățile domnului profesor, și anume, acelea de a fi un om chibzuit, bun și înțelept.

Un mesaj a fost transmis și de la Chișinău. ”Am ajuns pentru prima dată la Oradea pentru că m-ați invitat dumneavoastră să particip la acest moment emoționant și vă mulțumesc pentru că mi-ați fost mentor și pentru că ați avut răbdare în anii în care am lucrat și apoi suținut Teza de doctorat. Mi-e drag să vorbesc limba română, pentru că este limba mea. La Chișinău suntem români”.

Domnul Președinte al Senatului Universității din Oradea a confirmat faptul că emoțiile trec de la unii la alții și că se simte onorat să fie prezent la un astfel de eveniment excepțional.

Cuvântul de mulțumire al domnului Profesor Emerit Petre Iuliu Dragomir a atins sufletele celor prezenți. S-a prezentat modest, într-o manieră în care a ținut cont de toți cei de la Oradea care l-au onorat acordându-i titlul de Doctor Honoris Causa. ”Am două principii în viață: primul este că totul este predestinat, iar al doilea, că nimic din ceea ce trăim nu este întâmplător”. Domnia sa a ținut să-i amintească pe colaboratorii care l-au ajutat să ajungă în acest punct al carierei domniei sale, apoi, cu lacrimi neascunse, a mulțumit soției și copiilor săi pentru tot. Iar, ca bucuria să fie completă, a mărturisit că bunicul domniei sale a fost bihorean.

Întreaga sa dărurire pentru domeniul geodeziei a susținut pe deplin meritul de a fi onorat cu tiltul de Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Ne găsiți și pe Google News