Primul caz de deces din cauza gripei, in sezonul de iarna 2017-2018. Care au fost cauzele
National

Primul caz de deces din cauza gripei, in sezonul de iarna 2017-2018. Care au fost cauzele

Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului National de Sanatate Publica a informat miercuri, printr-o nota publicata pe site, ca, in prima saptamana a acestui an, a fost inregistrat primul deces confirmat cu virus gripal, tip B, in sezonul 2017 – 2018.

Potrivit sursei citate, este vorba despre o femeie in varsta de 69 de ani din Bucuresti, avand conditii medicale pre-existente cunoscute, nevaccinata antigripal.

De la inceputul sezonului de supraveghere a infectiilor respiratorii acute, a gripei si a SARI si pana la data de 7 ianuarie au fost confirmate cu laboratorul 35 de cazuri de gripa.

In sezonul precedent, pana la aceeasi data, fusesera inregistrate cinci decese, toate confirmate cu virus gripal tip A, subtip H3, informeaza sursa citata.

interlink.ro

Pana la data de 7 ianuarie au fost vaccinate antigripal 625.946 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sanatatii.

Gripa este o viroza respiratorie cu fenomene de afectare generala, cu aparitie sporadica, epidemica sau chiar pandemica. Exista trei tipuri principale de gripa: tipul A, cel mai patogen, implicat in pandemii, tipul B ce da imbolnavirile locale si tipul C, cel mai slab patogen.

Sursa de infectie este omul bolnav cu forme inaparente sau grave. Calea de transmitere este aerogena: contact direct, prin picaturile lui Pflűge. Receptivitatea este generala, imunitatea postinfectioasa si dupa vaccinare (scurta de 6 luni dupa administrare) este specifica de tip si varianta antigenica.

Masuri generale: izolare, dezinfectie umeda, evitarea aglomeratiilor. Masuri speciale: vaccinarea antigripala mai ales la persoanele cu BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica), cardiaci, astmatici, peste 65 ani, personalul din unitati de ocrotire, spitale, cei cu boli cronice (diabet, ciroza), inf HIV cei ce fac tratament cu aspirina, cortizon, citostatice, gravidele in trimestrul II si III de sarcina. Vaccinarea se face de obicei in lunile octombrie sau noiembrie.

  Ştirile InfoOradea sunt şi pe Facebook sau pe Google News