Primaria va renunta la punctele termice din Nufarul si va incalzi populatia cu apa termala, care va fi adusa de la 2800 de m adancime
Stiri Oradea

Primaria va renunta la punctele termice din Nufarul si va incalzi populatia cu apa termala, care va fi adusa de la 2800 de m adancime

A fost ridicată turla instalației de foraj a sondei de extracție a apei geotermale din zăcământ, echipament ce va săpa la adâncimea de aproximativ 2.800 de metri. Înălțimea turlei este de 46 de metri, iar săptămâna viitoare vor începe efectiv lucrările de forare care vor dura aproximativ 2 luni, urmate de alte 3 luni în care vor fi efectuate teste și probe de producție ale forajului.

Lucrările de foraj sunt executate în cadrul proiectului „Valorificarea energiei geotermale în asociație cu pompe de căldură, pentru producerea agentului termic pentru încălzire și apă caldă în cartierul Nufărul I – Oradea” și au loc pe strada Meiului.

Acestea sunt executate de către SC Daflog SRL, companie specializată pe execuția forajelor de adâncime, subcontractant al asocierii formată din SC Elsaco Electronic SRL și SC Energomontaj SA.

Scopul proiectului este creșterea utilizării resurselor locale de energie regenerabilă geotermală pentru prepararea agentului termic de încălzire și apă caldă de consum, precum și realizarea de noi capacități de producție a energiei termice în sistemul de termoficare centralizat SACET Oradea, cu energie regenerabilă geotermală provenită de la forajele de adâncime din cartierul Nufărul. Prin acest proiect cartierul Nufărul I va trece la un sistem de încălzire și preparare a apei calde ce se bazează pe energia din apa geotermală extrasă din zăcământul aflat în subteranul orașului.

Beneficiarii direcți ai investiției sunt cei aproximativ 13.500 locuitori ai cartierului Nufărul I, respectiv 6.217 apartamente, instituții publice și agenți economici care au spații comerciale la parterul blocurilor din cartier.

În prezent există 7 puncte termice (PT839, PT840, PT844, PT845, PT863, PT878, PT883) care produc agentul de încălzire din rețeaua de transport primară a SACET Oradea și care vor fi dezafectate după finalizarea lucrărilor din proiect.

Investiția este împărțită în 4 obiecte, astfel: obiectul 1 reprezintă realizarea unei rețele de transport pentru agent termic și apa geotermală, obiectul 2 se referă la  construirea unei Stații Termice Geotermale, obiectul 3 presupune realizarea unui  foraj nou de producție în zona străzii Meiului, iar în cadrul obiectului 4 se vor monta 277 de minipuncte termice la consumatori (în scările blocurilor).

Finanțarea este asigurată prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa prioritară 6 – Promovarea energiei curate și eficienței energetice în vederea susținerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.1. Creșterea producției de energie din resurse regenerabile mai puțin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), sectorul producție.

Valoarea contractului de lucrări pentru realizarea investiției este de 89.930.000 lei fără TVA.

Ne găsiți și pe Google News