Primaria si Universitatea vor colabora pentru realizarea unui campus integrat in Oradea
Stiri Oradea

Primaria si Universitatea vor colabora pentru realizarea unui campus integrat in Oradea

Consiliul Local a aprobat în cadrul ședinței de joi, 3 noiembrie, forma unui protocol de colaborare ce urmează să fie semnat cu Universitatea Oradea. Obiectivul protocolului de colaborare îl constituie realizarea Campusului Integrat – Universitatea Oradea, care să concentreze într-un singur loc toate facultăţile din cadrul Universităţii, cu clădiri de curs şi seminar, laboratoare, cămine studenţeşti, cantină, bază sportivă, precum și alte funcțiuni colaterale universității.

Conform protocolului, municipalitatea va realiza în patru luni, cu consultarea reprezentanţilor universității, un master plan al Campusului Integrat, după care Primăria va finaliza şi Planul Urbanistic Zonal, cu clădirile şi facilităţile care vor fi dezvoltate în perimetrul delimitat de malul stâng al Peței, cimitirul municipal, cartierul Ceyrat și viitoarea sală de sport.

Paralel cu realizarea documentaţiei, administrația locală va face demersuri în vederea relocării unităţii de jandarmi de pe malul Peţei şi pentru a atrage surse de finanţare pentru construcţiile noi din viitorul campus.

În ceea ce privește obligațiile Universității, aceasta se va obliga să colaboreze la realizarea master planului şi să caute fonduri pentru realizarea investiţiilor.  

Protocolul va intra în vigoare după ce Universitatea Oradea îl va aviza în Consiliul de Administrație și îl va aproba în Senatul Universitar, urmând să fie valabil până la realizarea obiectivului protocolului.

„Aşa cum am prezentat şi în planul de dezvoltare propus la începutul mandatului pentru perioada 2016-2020, vom susţine dezvoltarea şi creşterea calităţii învătăţământului superior. Este necesar să luăm măsuri care să reducă numărul studenţilor care pleacă şi să încurajăm venirea în oraş a tinerilor din zonele limitrofe judeţului. Astfel, în parteneriat cu universitatea şi în înţelegere cu Ministerul Educaţiei, pe întreg amplasamentul dintre Peţa şi Cimitirul Rulikowski vom realiza un campus universitar în care vom concentra toate facilităţile universitare. Vom aloca anual bugete de investiţii pentru acest proiect iar pe măsură ce se vor finaliza investiţiile, vom reloca toate facultăţile din oraş în viitorul campus”, a spus primarul Ilie Bolojan.

loading...