Primăria Oradea va construi din fonduri europene un nou spital, destinat secției de infecțioase și secției de pneumologie
Stiri Oradea

Primăria Oradea va construi din fonduri europene un nou spital, destinat secției de infecțioase și secției de pneumologie

Constatând, în contextul pandemiei de coronavirus care a aglomerat secțiile spitalelor și care a determinat mutarea și transformarea unor secții actuale, că este nevoie de mai multe paturi și aparatură de specialitate pentru secțiile de infecțioase, Primăria Oradea a inițiat un proiect pentru construcția unui corp nou de clădire destinat secției de infecțioase, cuplat cu secția de pneumologie, unitate care să poată să trateze atât afecțiunile respiratorii virale, cât și pe cele infecțioase, pentru că, așa cum se știe, majoritatea infecțiilor virale sunt cu componentă respiratorie.

Actuala pandemie de coronavirus a scos la iveală o serie de necesități în organizarea și configurarea spitalelor care au secții de boli infecțioase. Prin această nouă unitate spitalicească pe care municipalitatea o va construi se dorește astfel rezolvarea tuturor carențelor constate în această perioadă.

Managerul Gheorghe Carp a vorbit despre toate aceste necesități constatate o dată cu începerea pandemiei de coronavirus: ”Există un principiu medical universal ca un spital de boli infecțioase să aibă cel puțin 30% paturi de rezervă, pentru că atunci când există epidemii, numărul de pacienți pe secțiile de boli infecțioase crește exponențial, valurile epidemice neținând cont de statistici. O carență care s-a evidențiat cu ocazia acestei epidemii este faptul că spitalele de boli infecțioase nu au asigurate saloane propice izolării pacienților, și aici mă refer la saloane cu presiune negativă, în așa fel încât agentul viral sau microbian să nu poată intra în spital. O altă carență este lipsa secțiilor de terapie intensivă în cadrul spitalelor de boli infecțioase, astfel încât dacă e nevoie de terapie intensivă, pacienții sunt transportați în altă parte, fapt ce perturbă activitatea secțiilor și scade din eficiența tratamentului”.

Secțiile de pneumologie, precum și secția de infecțioase funcționează în acest moment în clădiri vechi, dar, o dată cu construcția noului spital, aceste secții ar urma să fie relocate în noua clădire.

interlink.ro

Noua clădire, care va asigura viitoarea locație pentru spitalul de pneumologie, va fi dimensionată în așa fel încât pneumologia să aibă 100 de paturi destinate inclusiv pacienților cu bacil Koch, infecțioasele să aibă 100 de paturi și 50 de paturi să fie în rezervă, ele putând fi folosite în orice moment în care situația o impune, astfel încât în cazul unei viitoare epidemii de afecțiuni respiratorii sau de altă natură să putem face față fără a modifica structurile spitalelor, cum s-a întâmplat acum. Ne dorim ca în cel mult două luni să avem studiile de fezabilitate, care să ne permită accesarea de fonduri europene pentru construcția acestui corp nou de clădire. Așadar, vom aplica pentru accesarea unor fonduri europene, pentru ca Oradea să aibă în cel mai scurt timp cele mai moderne secții de pneumologie și de boli infecțioase din România, cu îndeplinirea tuturor condițiilor care se cer pentru secolul XXI”, a completat managerul Gheorghe Carp.

S-a inițiat deja contractarea studiului de prefezabilitate și fezabilitate. Astfel, studiul de prefezabilitate va fi plătit de către spital, urmând ca Primăria Oradea să achite studiul de fezabilitate. Costurile pentru acest spital se vor ridica la aproximativ 25 milioane euro.

Una din principalele priorități pentru Oradea este sănătatea și continuarea investițiilor în sistemul sanitar. Numai în ultimii patru ani s-au investit peste 16 milioane de euro în reabilitarea secțiilor din spitale și achiziționarea aparaturii de ultimă generație. În prezent se lucrează la extinderea Unității de Primiri Urgențe de la Spitalul Județean, care va fi gata în următoarele săptămâni, lucrăm la reabilitarea termică a Spitalului Județean, urmează să începem reabilitarea termică și la Spitalul Municipal pentru creșterea eficienței energetice. În felul acesta vom face economii mari la termoficare, care ne vor permite să suplimentăm cheltuielile pentru medicamente sau pe alte servicii.

Vom începe lucrările la noul Ambulatoriu de la Spitalul Județean, care va fi dotat cu aparatură de înaltă performanță, dar și un laborator de analize medicale robotizat, unic în țară într-un spital public.

Asta înseamnă că, în următorii doi ani, cele două mari spitale din Oradea ar trebui să arate impecabil, cu spațiile exterioare și interioare reabilitate, condițiile din saloane vor fi mai bune, iar alături de partea de dotări și medici, vom avea un sistem de bună calitate.

Am atras peste 40 de milioane de lei din fondurile europene alocate pandemiei pentru a dota spitalele din Oradea cu echipamente medicale și de protecție, astfel încât, în situația în care va crește numărul de cazuri, să putem asigura populației condiții decente pentru tratament și să fim cât se poate de bine pregătiți pentru perioada următoare.

Sistemul medical nu este perfect, dar cu siguranță în ultimii ani s-au făcut progrese și vă asigur că în următorii ani vom continua proiectele de dezvoltare, un proiect extrem de important fiind și acesta de construire a unui nou spital destinat secției de infecțioase și secției de pneumologie, atât de necesare în contextul actual”, susține Florin Birta, viceprimarul municipiului Oradea.

Comandat de PNL Bihor, publicat de TrueZone Media. Cod mandatar financiar 21200012

Ne găsești și pe Google News