Primaria Oradea da startul lucrarilor la inca patru coridoare verzi in municipiu
Stiri Oradea

Primaria Oradea da startul lucrarilor la inca patru coridoare verzi in municipiu

noriel.ro
Zestrea de spații verzi a Municipiului Oradea se va îmbogăți în perioada următoare cu cinci coridoare verzi, în suprafață totală de 12 hectare. Acestea vor fi finanțate din fonduri europene, în valoare de aproximativ 8 milioane de euro, noile parcuri urmând să fie amenajate pe terenuri degradate din muncipiu.

Locațiile acestor coridoare verzi precum și planificarea lucrărilor au fost prezentate de către viceprimarul Florin Birta, în cadrul unei conferințe de presă. Acesta a anunțat că, alături de coridorul verde de pe strada Barcăului, la care lucrările au început încă de anul trecut, vor fi realizate alte patru zone verzi: Soarelui, Veteranilor, Ion Bogdan și Grigorescu.

Săptămâna viitoare, Primăria Oradea va emite ordinul de începere a lucrărilor pentru coridorul verde Soarelui, situat în cartierul Oncea și coridorul verde Veteranilor, situat în zona Ioșia. Totodată, la finalul lunii martie vor începe lucrările la coridorul verde Ion Bogdan, iar la începutul lunii aprilie cele de la coridorul verde Grigorescu.

La coridorul verde Barcăului se lucrează în acest moment, sperăm că undeva în luna iunie-iulie vor fi finalizate lucrările, iar pe lângă lucrările efective Primăria Oradea va demara realizarea unei piste de alergare de aproximativ 2,5 km, cu o lățime de 1 metru, din tartan, care va ocoli tot parcul respectiv”, a menționat viceprimarul.

decathlon.ro

În cadrul parcului de 3,8 hectare, se vor amenaja un teren de sport multifuncțional, teren de fitness, alei pietonale, carusel și leagăn, aparat fitness pentru persoane cu dizabilități, toaletă publică etc. În această zonă se va planta pe o suprafață de 28.200 mp gazon, se vor planta 385 de arbori de mari dimensiuni, pe lângă cei 12.285 de arbuști.  Valoarea contractului de lucrări este de 7.756.962,87 lei fără TVA, executantul lucrărilor fiind  asocierea formată din SC Construcții Bihor SA și SC Edildrum Construct SRL.

Noi spații verzi în locul terenurilor degradate

În ceea ce privește coridorul verde Veteranilor, aici lucrările au fost adjudecate de către SC Saminstal SRL, o firmă din județul Sălaj, care va primi săptămâna viitoare ordinul de începere a lucrărilor. Investiția prevede amenajarea coridorului verde din str. Coriolan Pop, spațiu care se intersectează cu încă trei străzi: General Eremia Grigorescu, Nicolae Firu și Radu Enescu.

Prin implementarea acestui proiect se urmărește reconversia și reutilizarea unor terenuri degradate situate în zona cartierului Veteranilor și aflate în proprietatea Municipiului Oradea, în suprafață de 8.656,22 mp, extinderea suprafeţei de spaţii verzi la nivel de oraş cu 8.064 mp prin amenajarea unor suprafeţe libere aflate în proprietate publică, în vederea transformării lor în parcuri.

Totodată, proiectul urmărește extinderea reţelei de spaţii publice urbane în cartierele de locuinţe și creșterea atractivității spațiului verde nou creat prin amenajarea a 3 spații de relaxare dotate cu mese de ping-pong, mese de șah și echipamente de joacă pentru copii în suprafață de 116 mp.

În cadrul proiectului se va amenaja o suprafață gazonată de 7.422 mp cu sistem de irigare automatizat și o suprafață de 642 mp cu masive florale și pietriș ornamental.

Asigurarea accesului persoanelor la infrastructura nou creată va fi asigurată prin amenajarea unor alei care strabat parcul pe o suprafață  de 476 mp. Vor fi plantați 153 de arbori, 759 de arbuști și 1403 arbuști gard viu. Valoarea investiției este de 1.855.981 lei, iar durata de execuție este de 6 luni.

În ceea ce privește coridorul verde Soarelui, aici suprafața propusă pentru realizarea parcului este de 31.217 mp. Conform proiectului, zona de N-E a parcului este desenată ca o zonă peisagistă, naturală, populată cu trei specii de copaci, grupați ordonat, oferind zone umbrite dar și zone de pajiște însorită. În incinta parcului, având în vedere zona socială largă pe care o va deservi, a fost amplasat un teren de baschet, iar locurile dedicate copiilor au fost răspândite în întreg parcul, atât în zona de expunere solară cât și în zona de umbră, în zona învecinată cu zona principală a parcului cât și lângă terenul de sport. De asemenea se va realiza o zonă dedicată șahului precum și o pistă de alergare cu o suprafață totală de 781 mp.

Vor fi plantați 439 de arbori, 829 de arbuști și 2476 arbuști gard viu. Valoarea investiției este de 5.464.767 lei, iar durata de execuție este de 5 luni.

Și la celelalte două coridoare verzi, Ion Bogdan și Grigorescu au fost adjudecate licitațiile, ambele câștigate de firma din Satu Mare, SC Saminstal SRL, urmând ca în luna martie respectiv aprilie să înceapă și acolo lucrările.

În toate cele 5 parcuri anul acesta se vor face plantări de aproximativ 1400 de arbori de dimensiuni medii și mari, plus 16.400 de arbuști. O parte din arbori vor fi plantați în primăvară, pe coridorul verde Barcăului, Veteranilor și Soarelui, iar pe celalalte două, în Grigorescu și Ion Bogdan, plantările vor fi făcute în toamnă. Primăria Oradea mai are contractată separat plantarea a altor 700 de arbori de mari dimensiuni care vor fi plantați în municipiu, practic anul acesta vom planta în toate locațiile peste două mii de arbori în Oradea”, a spus viceprimarul Florin Birta.

Mare parte dintre aceste coridoare verzi vor fi finalizate anul acesta, a mai spus viceprimarul, arătând că este posibil ca Grigorescu și la Ion Bogdan, la care lucrările vor începe puțin mai târziu, să fie finalizate în primăvara anului viitor, însă plantările planificate în aceste parcuri se vor face încă din acest an.