Prima dezbatere a proiectelor cu bugetare participativa a strans peste 250 de oradeni. Vezi programul
Stiri Oradea

Prima dezbatere a proiectelor cu bugetare participativa a strans peste 250 de oradeni. Vezi programul

În cursul zilei de ieri după-masă, 18 aprilie, au început dezbaterile publice în cartierele din Oradea, în cadrul etapei a doua a proiectului de bugetare participativă.

Primele două astfel de întâniri au avut loc în cartierul Nufărul, la Grădiniţa 56 din strada Liszt Ferenc și la Liceul Onisifor Ghibu. Peste 250 de orădeni au luat parte la aceste întâlniri organizate de municipalitate pentru etapa votului cu urna al proiectelor de bugetare participativă pe care cetățenii le doresc a fi implementate în oraş.

Viceprimarul Florin Birta și directorul Eduard Florea le-au prezentat participanților cele mai importante proiecte care privesc cartierul Nufărul, dar au explicat că la vot vor putea alege din toate cele 42 de proiecte care au trecut de votul online. S-a votat cu ajutorul buletinelor de vot și a urnelor, iar cetățenii au avut posibilitatea să voteze câte un proiect pentru fiecare categorie din cele opt pentru care au fost depuse propuneri.

Pentru cartierul Nufărul au fost făcute şase propuneri. Acestea se referă la acoperirea cu material elastic a liniilor de tramvai pentru atenuarea şocurilor la traversarea cu maşina sau bicicleta, amenajarea unui loc de joacă pe strada Onisifor Ghibu 26, construirea unei pasarele pietonale peste Peţa în zona OTL din strada Atelierelor, amenajarea unui loc de joacă în parcul Salca 2, amenajarea unei piste pentru alergare din tartan în aceeaşi zonă şi amenajarea parcului etnografic Onisifor Ghibu. Dumneavoastră veţi putea consulta pe aceste planşe toate cele 42 de proiecte şi le veţi putea vota pe oricare dintre ele“, le-a spus viceprimarul Florin Birta celor prezenţi.

Buletinele de vot au cuprins rubrici în care este obligatorie menţionarea numelui, adresei şi codului numeric personal al celui care l-a completat pentru evitarea votului multiplu. Calendarul întâlnirilor următoare este:

 

Cartierul

Locația

Adresa

Data/ora

1

Oncea

Şcoala Gimnaziala “Ion Bogdan” Oradea

Str. Ion Bogdan, nr. 13/A

Luni, 23.04.2018 ora 18

2

Centru

Primăria Municipiului Oradea – Sala Mare

Piața Unirii, nr. 1

Marți, 24.04.2018 ora 18

3

Ioșia

Liceul Don Orione – Sala de sport

Calea Alexandru Cazaban, nr. 49/E

Miercuri, 25.04.2018 ora 18

4

Rogerius

Liceul Teologic Ortodox Episcop Roman Ciorogariu – Sala Festivă

Str. Aluminei, 88 (Str. Sovata)

Vineri 27.04.2018 ora 18

5

Rogerius

Orășelul Copiilor

Str. Corneliu Coposu

Miercuri, 02.05.2018 ora 18

6

Rogerius

Școala Gimnazială Nr. 16 – Sala de sport

Str. Călugăreni nr. 4

Joi, 03.05.2018 ora 18

7

Episcopia

Cămin Multifuncţional Episcopia „Bocskai Istvan”

Str. Ciucaşului nr. 11

Vineri, 04.05.2018 ora 18

8

Podgoria

Hotel Terra

Str. Făcliei, nr. 29

Luni, 07.05.2018 ora 18

După finalizarea întâlnirilor cu cetățenii din cartiere, municipalitatea va organiza întâlniri în incinta primilor 10 angajatori din Oradea, unde angajații vor putea și ei vota proiectele din cadrul bugetării participative.

Pentru selecția finală a celor 10 proiecte, 50% va reprezenta ponderea votului online iar 50% votul din cadrul dezbaterilor publice.

Cele 10 proiecte care obțin cel mai mare punctaj în urma votului online și a dezbaterii publice urmează să fie cuprinse în bugetul Primăriei Municipiului Oradea pentru anul în curs.

Valoarea bugetului propus, începând cu anul bugetar 2018, în cadrul procesului de bugetare participativă este de 1.500.000 euro/an bugetar. Valoarea estimată pentru un proiect propus trebuie să se încadreze în suma maximă 200.000 euro, inclusiv TVA.